Megkérdőjeleznék az emberiség jövőjét?

“Őrület”: a petrosztatikus országok a fosszilis tüzelőanyagok hatalmas bővítését tervezik – állítja az ENSZ jelentése.

A Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek tervei meghiúsítanák az éghajlati célokat és “megkérdőjeleznék az emberiség jövőjét”.

Megkérdőjeleznék az emberiség jövőjét?Egy szénbánya az indiai Dhanbad közelében, ahol az ENSZ jelentése szerint a tervezett fosszilis tüzelőanyag-termelésből származó szén-dioxid-kibocsátás várhatóan a legmagasabb lesz. Fénykép: Altaf Qadri/AP

Az ENSZ jelentése szerint a világ fosszilis tüzelőanyag-termelői olyan bővítéseket terveznek, amelyek kétszeresen is túllépnék a bolygó szén-dioxid-kibocsátási keretét. A szakértők “őrültségnek” nevezték a terveket, amelyek “megkérdőjelezik az emberiség jövőjét”.

A jelentés szerint a kőolajtermelő államok energiaügyi tervei ellentmondanak éghajlat-politikájuknak és ígéreteiknek. A tervek szerint 2030-ra 460%-kal több szenet, 83%-kal több gázt és 29%-kal több olajat termelnének, mint amennyit el lehetne égetni, ha a globális hőmérséklet-emelkedést a nemzetközileg elfogadott 1,5 Celsius-fok alatt akarnák tartani. A tervek szerint 69%-kal több fosszilis tüzelőanyagot termelnének ki, mint amennyi a kockázatosabb 2°C-os célkitűzéssel összeegyeztethető lenne.

A tervezett fosszilis tüzelőanyag-termelésből származó legnagyobb szén-dioxid-kibocsátásért felelős országok: India (szén), Szaúd-Arábia (olaj) és Oroszország (szén, olaj és gáz). Az USA és Kanada szintén jelentős olajtermelőnek tervezi magát, akárcsak az Egyesült Arab Emírségek. Az Egyesült Arab Emírségek ad otthont a november 30-án kezdődő, döntő fontosságú Cop28-as ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozónak.

A jelentés világosan megfogalmazza az éghajlati válságot okozó alapvető konfliktust: a fosszilis tüzelőanyagok elégetését gyorsan nullára kell csökkenteni, a petrosztatikus államok és vállalatok azonban a termelés növelésével továbbra is évi trillió dollárt akarnak keresni.

“A fosszilis tüzelőanyagok iránti függőség még mindig mélyen beleivódott számos nemzetbe” – mondta Inger Andersen, az ENSZ környezetvédelmi programjának ügyvezető igazgatója. “Ezek a tervek megkérdőjelezik az emberiség jövőjét. A kormányoknak abba kell hagyniuk, hogy egyet mondjanak, és mást tegyenek.”

Neil Grant, a Climate Analytics thinktank elemzője és a jelentés egyik szerzője elmondta: “A kormányok éghajlati ígéreteik ellenére még több pénzt akarnak egy piszkos, haldokló iparágba fektetni, miközben a virágzó tiszta energiaágazatban rengeteg a lehetőség. A gazdasági őrültségen felül ez a saját magunk által okozott éghajlati katasztrófa.”

A jelentés 20 fosszilis tüzelőanyag-termelő országot mutat be, amelyek együttesen a 2021-es CO2-kibocsátás 84%-át okozták. Közülük 17 vállalta, hogy nettó nulla kibocsátást ér el – mondta Michael Lazarus, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet (SEI) munkatársa, a jelentés egyik vezető szerzője.

“[A problémát] az jelenti, hogy minden ország a saját termelésének maximalizálására törekszik” – mondta. Lazarus szerint nemzetközileg összehangolt és méltányos globális kivonásra van szükség a fosszilis tüzelőanyagokból.

Tudományos tanulmányok hosszú sora, köztük a Nemzetközi Energiaügynökség 2021-es elemzése is arra a következtetésre jutott, hogy az új olaj- és gázmezők nem egyeztethetők össze a Párizsban elfogadott 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési határérték alatt tartásával. A Guardian 2022-ben fedte fel, hogy a világ legnagyobb fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalkozásai számos “karbonbomba” olaj- és gázprojektet terveznek.

Az új jelentés a nagy fosszilis tüzelőanyag-termelők bővítési terveit elemezte a nyilvánosan elérhető adatok alapján. Megállapította, hogy a tervezett termelés és a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásával összhangban lévő mennyiség közötti különbség most is ugyanolyan nagy, mint amikor az elemzés először készült 2019-ben. A szakadék 2030-ban a becslések szerint 20 milliárd tonna CO2-t tesz ki, ami a mai éves globális kibocsátás mintegy felét teszi ki.

Szaúd-Arábia után az Egyesült Államok, Brazília és Kanada rendelkezik a következő legnagyobb olajbővítési tervekkel, a Cop28-nak otthont adó Egyesült Arab Emírségek pedig a hetedik a listán. Katar rendelkezik a legnagyobb gázipari bővítési tervekkel, és Oroszország után Nigéria a harmadik helyen áll. India széntermelési tervei óriásiak: háromszor akkorák, mint a második helyen álló Oroszországé, a harmadik helyen Indonézia, az ötödiken pedig Ausztrália áll.

Összességében csak négy országnak vannak olyan tervei, amelyek szerint az általuk termelt fosszilis tüzelőanyagokból származó teljes kibocsátás csökkenne: az Egyesült Királyságnak, Kínának, Norvégiának és Németországnak.

A jelentés szerint kockázatos a szén-dioxid leválasztásának és föld alá juttatásának bizonytalan jövőbeli technológiájára hagyatkozni: “Az országoknak arra kellene törekedniük, hogy 2040-re szinte teljesen megszüntessék a szénkitermelést és -felhasználást, és 2050-re legalább háromnegyedére csökkentsék az olaj- és gázkitermelést és -felhasználást.”

A tervezett bővítésekkel a fosszilis tüzelőanyag-termelők végül sok milliárd dollárt veszíthetnek, ha a világ valóban lépéseket tesz a CO2-kibocsátás csökkentése és az éghajlati válság megállítása érdekében – mondta Ploy Achakulwisut, a SEI másik vezető szerzője: “Sok ilyen beruházást fenyeget az a veszély, hogy a világ szén-dioxid-mentesítésével a befektetett eszközök közül sokan elvesznek”.

Romain Ioualalen, az Oil Change International kutatócsoport munkatársa elmondta: “Nemrégiben végzett elemzésünk (.PDF) azt mutatja, hogy a 2050-ig tervezett új olaj- és gázkitermelés nagy része (51%) mindössze öt gazdag északi országra hárul: az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára, Norvégiára és az Egyesült Királyságra. Ezekre az országokra hárul az erkölcsi és történelmi felelősség, hogy elsőként és leggyorsabban lépjenek a fosszilis tüzelőanyag-kitermelés fokozatos megszüntetése felé.”

A fosszilis tüzelőanyagok az éghajlati válság alapvető okai, de az ENSZ-csúcstalálkozó végleges szövegében először 2021-ben kerültek említésre. Ez volt az ENSZ 26. éves klímaértekezlete, ahol kizárólag a szén “fokozatos leállítását” szorgalmazták.

“A Cop28-tól kezdve a nemzeteknek egyesülniük kell a szén, az olaj és a gáz irányított és igazságos fokozatos kivonása mögött, hogy enyhítsük az előttünk álló zavarokat, és minden ember javát szolgáljuk ezen a bolygón” – mondta Andersen. “A gazdaságok tiszta energiával való ellátása az egyetlen módja annak, hogy véget vessünk az energiaszegénységnek, és egyidejűleg csökkentsük a kibocsátást.”

António Guterres, az ENSZ főtitkára elmondta: “A kormányok szó szerint megduplázzák a fosszilis tüzelőanyagok termelését – ez dupla bajt jelent az emberek és a bolygó számára. A fosszilis tüzelőanyagok miatt az alapvető éghajlati célok füstbe mennek”.

Forrás: The Guardian | Damian Carrington


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.