Az energiahatékonysági beruházások 12 pontja

Tizenkét pontban foglalták össze vezető hazai vállalatok az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) által koordinált kezdeményezés célja, hogy konkrét és rövidtávon megvalósítható javaslatokat tegyen le a kormány asztalára. A javasolt intézkedések megteremtenék az energiahatékonysági beruházások fellendülésének pénzügyi és szakmai hátterét. Ha ezek a beruházások megindulnak, új munkahelyek jönnek létre, csökken a rezsi, illetve az ország energiafüggősége.

 

Több tízezer munkahelyet teremthetünk

Az energiahatékonysági beruházások 12 pontja | ClimeNews - HírportálA „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével” c. javaslat-csomag a napokban került átadásra a Kormány képviselőjének. A kérdőíves felmérések, részletes szakmai elemzések és vállalati egyeztetések nyomán kialakított 12 pontba szedett javaslat három területre fókuszál, a beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre. A 12 pont legfontosabb elemei:

a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 Md forintból (az ún. karbonforintokból) támogassák a lakossági felújításokat;

a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes hiteleket;

erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét;

emeljék az energiahatékonysági beruházások követelmény-szintjét;

a közbeszerzésekben adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

dr. Bart István, a MEHI igazgatója szerint: „Ezekkel a javaslatokkal már 2013-ban sok tízezer embernek lehet munkát adni, és legalább ennyi háztartás rezsiköltségei is csökkenthetők. A beruházások állami támogatása megoldható, hiszen a 2013-tól érkező karbonforintok felét kötelező ilyen célokra költeni. A kormány stratégiai prioritása az energiahatékonyság, a javaslatok aláírói azért fogtak össze, hogy ez a mindennapokban is mielőbb megvalósuljon.”

A javaslatokhoz csatlakozott az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) mellett az Austrotherm, a Danfoss, a Honeywell, az FHB Bank, a Knauf Insulation, a Rehau, a Rockwool, a VELUX, a Weishaupt illetve a XELLA is. Az aláírók szerint közös érdek, hogy minél többet fektessünk energiahatékonyságba, hiszen ezzel nemcsak környezetünket védjük, illetve az ország energiafüggőségét csökkentjük, hanem a gazdasági aktivitást is ösztönözzük és több tízezernyi munkahelyet is létrehozunk.

Fogyasztóváltás: tíz százalékkal olcsóbb áramszámla

Némi utánajárással akár 8-10 százalékkal is csökkenthetik az áramkiadásaikat a kis- és közepes vállalkozások. Ehhez nem kell mást tenniük, csak megversenyeztetni a kereskedőket. Az energiaárak szorításában egyre több hazai KKV él versenyképességük növelésének ezen eszközével, sokuk már a 4-5 százalékos spórolás kedvéért is belevág a folyamatba. A siker érdekében azonban figyelni kell a részletekre – hívja fel a figyelmet Kis Gergely, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. kereskedelmi igazgatója.

Habár éves áramszámláján milliós megtakarítást csak kevés vállalkozás tud elérni, 100-150 ezer forintot még egy évi 80-100 ezer kilowattóra áramot fogyasztó KKV is foghat villamosenergia-kiadásain. Az egyéb költségek növekedése, a minden szektorban fokozódó versenyhelyzet már ekkora összegért is megmozgatja a cégeket. „Öt, de akár még két éve is, sok vállalkozás legyintett évi 100 ezer forint megspórolására. Idén viszont már egy ekkora megtakarítás is elég vonzó a vállalkozásoknak, hogy felvállalják a némi extra munkával járó szolgáltatóváltást” – ismerteti az elmúlt évek trendfordulását az ALTEO kereskedelmi igazgatója. Kis Gergely szerint ez a tendencia a villamos energia árának várható növekedésével a jövőben erősödni fog.

 Forrás: Piac&Profit