Kkv-k a klímaválságban: nem akarja mindenki megváltani a világot

A koronavírus-járvány utáni talpraállás és a zöld átmenet voltak a fő témák Európa legnagyobb kkv-knak szóló rendezvényén, a Kis- és Középvállalkozások Gyűlésén a szlovéniai Portorozban. A háromnapos rendezvényen vállalkozók, közgazdászok és politikai döntéshozók tanácskoztak.

– Mindannyiunknak hozzá kell tennünk a magunkét, ha az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságot, mint célt, el akarjuk érni – mondta az Euronewsnak Hubert Gambs, az Európai Bizottság Növekedési Főigazgatóságának igazgatóhelyettese. – Kis cégeknek és nagyoknak, a gazdaság minden ágazatának és a fogyasztóknak, hiszen sok múlik azon, mire van igény. A kkv-kra is szükség van ebben a küzdelemben, hiszen ők adják a vállalatok zömét. És az is fontos, hogy mi, politikai döntéshozók támogassuk ebben a kkv-kat. Részben információról, tanácsokról, részben pénzügyi támogatásról van szó, a Bizottság ezen a téren továbbra is szerepet fog vállalni, mert a gazdasági talpraálláshoz erős kkv-kra van szükség.

A zöld átálláshoz innovatív vállalkozások kellenek – mint például a világ első elektromos repülőgépének gyártója, a szlovén-olasz Pipistrel. Terméküket, a jelenleg egy órás repülési idővel rendelkező Velis Electró-t a pilótaképzésben használják. A jármű iránt nagy a kereslet, de a vállalkozás ambíciói még nagyobbak.

– Öt éven belül a repülőnk 600 kilométert tud már repülni, óránként 300 kilométeres sebességgel, kettő vagy négyüléses lesz, teljesen elektromos, zéró kibocsátással – mondta a vállalat alapító-vezérigazgatója, Ivo Boscarol. – És lesz egy teljesen elektromos meghajtású, pilóta nélküli légi szállítójárművünk, amely négyszáz kilogrammos terhet tud majd elszállítani párszáz kilométerre, zaj és káros gázkibocsátás nélkül.

Kkv-k a klímaválságban: nem akarja mindenki megváltani a világot

De nem minden kkv-nak az a fő célja, hogy megváltsa a világot. A konferencia egyik fő témája volt, hogyan lehet a hagyományos vállalkozásokat rávenni a kibocsátásuk csökkentésére.

– Minden vállalkozásnak szüksége van energiára, vízre, van hatása a bolygóra, és fontos hogy a klímaváltozás hatásairól értesüljenek, mert alkalmazkodniuk kell annak következményeihez – mondta az Euronewsnak Lučka Kajfež Bogataj professzor, klímatudós. – Vannak komoly kockázatok, szóval nekem az a tanácsom, hogy aki vállalkozó, tanuljon és csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.

A kkv-szektor kihívásainak tárgyalásán túl a konferencián bemutatták és díjazták is az előremutató kezdeményezéseket és vállalkozásokat.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.