Agócs József rendszerbiológus emlékezetére

Agócs József erdőbiológus, bioszféra-biológus, bioszféra-filozófus – gondolkodó erdész, hosszú szenvedés után, 80 éves korában elhunyt.

Agócs József rendszerbiológus emlékezetére | ClimeNews - Hírportál

Ő alkotta meg az ÖRVÉNYELMÉLET rendszerét (a földi élet jelenségéről), amit Gánti Tibor kemoton-elméletéhez lehetne hasonlítani.
Tanításainak némelyik ismerője szerint Nobel-díjra (volt) érdemes. Kétségtelen, az ő rendszerénél jóval kisebb értékű elméletekért adtak sokszor Nobel-díjat.

Agócs József rendszerbiológus emlékezetére | ClimeNews - Hírportál(Egyik) legkiemelkedőbb ökológusunk és természetvédőnk volt, bár ő ezt az utóbbi kifejezést – természetvédelem – okkal nem kedvelte. Én mégis az érthetőség kedvéért nevezem így.

A magyar zöldmozgalomban nem nagyon ismerik, s ha mégis, csak igen fölületesen. (A nemzetközi zöldmozgalomban pedig szinte egyáltalán nem ismert a neve.) Ez jelzés-értékű!

A magyar zöldek az (egyik) legkiemelkedőbb természet- és erdő-szakértőt nem (igen) tartják számon? Elgondolkodtató.

Bár régóta ismertem, 50 éves koromban magyarázta el a magyar erdők lényegét, körülbelül fél órában. Hiába voltam régi természetvédő és erdővédő, csak akkor értettem meg igazán, hogy mi is az erdő.

A gondosan szálaló erdőgazdálkodás, a fokrendszer, az ártéri gazdálkodás, szelídvízország, a gyümölcsények (gyümölcsös erdők, „dzsungel-gyümölcsösök”) nagy híve volt, társadalmi kérdésekkel is foglalkozott. Szerény volt, és szerényen élt. Egyenrangúan beszélt „lefelé” és „fölfelé” egyaránt. Kárpótlásban visszakapott kis földjén az ország egyik legigazibb őshonos őserdejét alkotta meg. Egyik legkedvesebb fája a hegyi szil volt. A legfontosabb fának a tölgyet tartotta. De nem tévesztette össze a fával az erdőt.

A (szűk értelemben vett) humanizmus épp úgy fajelmélet, mint a nácizmus.

Ez a kijelentése meghökkentő és kizökkentő. Mivelhogy a tények maguk meghökkentőek.
A földi élet (túlzottan) emberközpontú szemlélete bizony hamis, kártékony – és emberellenes. Emberellenes, mert hosszú távon árt az embernek magának: létét fenyegeti.

Rövid távon – lévén egyfajta közösségi nárcizmus – a lelkének, szellemének is árt.

És emberellenes azért is, mert, „emberközpontúságon” – nem kis csúsztatással – a gyakorlatban az éppen akkor/most élő emberiség érdekeinek érvényesíteni akarását szoktuk érteni. Márpedig az emberi többség, az igazi többség – ha csak nem éljük föl létföltételeit – : a jövő nemzedékek.

További súlyos etikátlansága és érték-tévesztése a fölületes emberközpontúságnak, hogy a – különben minket is éltető – fenséges természeti rendszereket szinte semmibe veszi, oly módra, mintha pl. a lenyűgöző gótikus székesegyházakat hasznossági céllal megőrölné kertészeti kőzetlisztnek.

Kedves Barátom, Tanárom, mindannyiunk Mestere, nyugodj békében!
Kajner Péter, Báder László, Balogh Péter, Molnár Géza, Karakai Tamás, a lányod Csilla és még sokan mások, visszük, adjuk tovább nagy gondolataidat, szellemedet!

Karl B. Kiszely
a természet szerelmese
író
fotográfus
“Amit az ember tehet, nem fontos. Fontos, hogy a fák nőjenek.”

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.