Meg kell állítani az európai rovarvilág rohamos pusztulását

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága – tavaly ősszel – jóváhagyta Martin Hojsík (Progresszív Szlovákia) ökológus EP-képviselőnek a rovarvilág és a beporzók pusztulásának megállítására vonatkozó javaslatát.

Meg kell állítani az európai rovarvilág rohamos pusztulását | ClimeNews

A kezdeményezés mindenekelőtt a problémakörnek egy ötmillió eurós költségvetésű, a beporzókra irányuló, egész Európára kiterjedő vizsgálatát foglalja magába. Minderről a SITA hírügynökséget Hojsík tanácsadója, Ľuboš Konečný tájékoztatta.

A probléma sajnos nem új keletű és nem lehet könnyelműen elsiklani felette. Az élővilág fajainak pusztulása, az egyedszám és a biológiai sokféleség csökkenése az utóbbi évtizedek egyik növekvő gondja, mellyel az emberiség szembesülni kénytelen. A rovarok pusztulása az ezredforduló után rohamosan felgyorsult. A pusztulás oka alapvetően az emberi tevékenység, a lakott területek és az infrastruktúrák terjeszkedése, az ipar és a közlekedés környezetszennyező hatásai, a monokultúrás termesztési rendszerek és a vegyszerek (növényvédő szerek, műtrágyák) alkalmazása a mezőgazdaságban és további ember által okozott, következésképpen az ember által befolyásolható tényezők.

Több kutatás is azt mutatja, hogy a rovarok száma drasztikus mértékben csökken világszerte, egyesek szerint a jelenség egyenesen katasztrofális állapotokat idézett elő egyes helyeken. 2014-ben egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport kiszámította, hogy az elmúlt 35 évben az olyan gerinctelenek száma, mint a bogarak és a méhek, 45 százalékkal visszaesett.

Azokban a térségekben, ahol részletes adatok állnak a szakértők rendelkezésére – például Európában –, világosan követhetők az egyre romló tendenciák: egy tavalyi tanulmány alapján csak Németország természetvédelmi területein 75 százalékkal csökkent a repülő rovarok száma.

A rovarpusztulás következménye a rovarfajok pusztulása, a rovarevők, köztük a madárvilág jelentős táplálékhiánya és pusztulása, ezáltal is a biológiai sokféleség csökkenése, továbbá a rovarbeporzású növények, köztük a termesztett növények terméskiesése, ami élelemhiányhoz vezet. Ezzel párhuzamos probléma pedig az inváziós rovarok terjeszkedése és károsítása.

Hojsík indoklásában maga is felhívta a figyelmet, hogy az európai rovarvilág pusztulása az itt honos rovarok 75 százalékának eltűnésével fenyeget. „Döntően nem csak regionális, vagy egy országra vonatkozó jelenségről beszélünk. A beporzók és a hasznos rovarok számának tömeges csökkenése globális ökológiai, s ugyanakkor társadalmi-gazdasági probléma” – állapította meg Hojsík.

Maga is rámutatott, miszerint a tudósok megegyeznek abban, hogy a rovarvilág pusztulásában döntő szerepe van az emberi tevékenységnek. „Nagyon intenzíven vágjuk magunk alatt a fát” – hangsúlyozta Hojsík, aki szorgalmazza, hogy a beporzók általános megfigyelésének eredményeit vegyék alapul az új közös mezőgazdasági politika alapelveinek lefektetésénél.

„Összetett problémáról van szó, mely átfogó megoldást igényel, s én a mandátumomat ennek megoldására akarom használni” – jelentette ki Hojsík.

Forrás: Felvidék.ma/Webnoviny.sk

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.