Mi történne a Földdel?

Kiszámolták a tudósok, mi történne a Földdel, ha nem kerülne több káros anyag a légkörbe.

Mi történne a Földdel? | ClimeNews - Hírportál

A norvég kutatók nemrég arra keresték a választ, mi történne a Földdel, ha csökkentenénk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kiderült, az optimista forgatókönyv szerint is sokat kellene várni, hogy javuljon a helyzet.

A tudósok évek, évtizedek óta hangoztatják, hogy a globális felmelegedés ellen csak egyetlen módszer lehet igazán hatékony: az, ha az országok radikális mértékben csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat. Többek között ezt lett volna hivatott szolgálni a párizsi klímaegyezmény is, ám a nemzeteken átívelő vállalás ellenére továbbra sem történt semmi érdemleges előrelépés. Sőt, jelen állás szerint rekordszintre nőtt a szén-dioxid légköri koncentrációja.

Ezen a ponton viszont játszunk el a gondolattal: mi történne, ha mégis csökkentenék a kibocsátásukat az országok? Mikorra érezhetnénk ennek kézzelfogható eredményét? Ezeket a kérdéseket tették fel nemrég a tudósok is, a választ pedig a Nature című tudomámyos lapban publikálták.

Mi történne a Földdel? | ClimeNews - Hírportál

Nem meglepő módon arra jutottak: annál gyorsabban kezd el hűlni a bolygó, minél nagyobb mértékű a kibocsátás csökkentése. Bjørn Hallvard Samset, a norvég Nemzetközi Klíma- és Környezetkutató Központ kutatója szerint a Föld átlaghőmérséklete a kibocsátás csökkentése után még legalább egy évtizedig emelkedni fog, és csak utána kezdődik meg a lehűlés. De az is előfordulhat, hogy egészen 2046-ig kell arra várnunk, hogy ez a folyamat beinduljon.

QFPC - Minőségi Családtervezési Karbonkredit | hirdetés

Előbbi forgatókönyv akkor lenne elképzelhető, ha 2020-ban nullára redukálnánk a kibocsátásunkat, utóbbi pedig abban az esetben valósulna meg, ha évente 5 százalékos lenne a csökkenés mértéke. A fenti eredmények kiszámításakor viszont a klímaváltozással foglalkozó forgatókönyvek közül a lehető legoptimistábbat vették alapul, ami azt jelenti, hogy ennél rosszabb is lehet a helyzet.

A publikációt készítő csapat külön vizsgálta, mi történik, ha a szén-dioxid vagy a metán kibocsátását fogja vissza az emberiség.

Mint kiderült, előbbi csökkentése jelentené a leghatékonyabb megoldást a globális felmelegedés ellen, ugyanakkor ha most azonnal nullára zuhanna a kibocsátás mértéke, ennek hatását 2033-ig biztosan nem éreznénk meg. Az évi 5 százalékos csökkenés mellett viszont 2044 jelentheti a fordulópontot.

Forrás: HVG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.