Duna – Már az űrből is látszik, hogy gondok vannak Pakssal!

A mostani híradások tele vannak a Duna alacsony vízállásáról szóló jelentéseivel. Egy szenzáció, hogy lassan át lehet sétálni a folyó egyes helyein.

Bal oldalon a 2018-as, jobb oldalon a 2017-es felvétel (Forrás: Sentinel) - ClimeNews - Hírportál

A világűrből is látszik, hogy rendkívül alacsony a Duna vízszintje. Sorra dőlnek meg a negatív vízállásrekordok és tartunk afelé, hogy ami egy filmrendező rémálmában megjelent, az valóssággá válhat. Topolánszky Tamás Yvan harminc éves, Svájcban született, díjnyertes filmrendező, író DVNA című alkotásának filmelőzetesében, döbbenetes képek vannak a kiszáradt Dunáról és az elnéptelenedett Budapestről.

Nézzünk bele egy kicsit a jövőbe, amit az IPCC-nél előrevetítettek a jelentésükben és boncolgassuk azt egy kicsit. Az imádott nyugatnak, ha meg kell tartania majd a jövőben az utolsó csepp vizet, akkor a Dunán már meglévő zsiliprendszerén fog leengedni bármit is? Fogja érdekelni, hogy mi Magyarország érdeke? Fogja érdekelni, hogy mivel termelik az áramot a szlovákok Bősnél vagy a magyarok Paksnál? … és a témánál is vagyunk.

Már az űrből is látszik, hogy gondok vannak Paksnál is! | ClimeNews - HírportálLétezik egy aktuális legalább ekkora horderejű információ, amiről nem nagyon beszél a híradó. Arról, hogy a mostani helyzetet miként éri meg a Paksnál a Duna vizéből hűtött Atomerőmű!? Azt írja az MTI tegnap, hogy “Az atomerőmű honlapján azt írták: a folyó az előre jelzetthez képest előbb éri el a rekord alacsony vízszintet Paksnál. Ezért a szakemberek már a késő délutáni órákban elrendelték a hármas fokozat életbe lépetését.
Ez azt jelenti, hogy az atomerőmű és a vízügyi igazgatóság szakemberei csütörtökön megkezdik a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz-ellátásához szükséges, kisegítő szivattyúk telepítését.
Ezt a műveletet akkor is  végrehajtják – ekkor már védelmi gyakorlattá minősítve -, ha a Duna vízszintje az előrejelzéseknek megfelelően pénteken visszaáll korábbi, a 2. fokozatot indokoló “kisvizes” szintre.
Hozzátették: a 3. intézkedési fokozat az atomerőmű működését nem befolyásolja.
Az intézkedési terv első fokozatát a Duna Balti-tenger felett mért 85 méteres szintje elérésekor vezetik be, a második fokozat 84,5 méteres, a harmadik 84 méteres szint alatt lép életbe.
Lefordítom, finoman szólva ez vészhelyzet! Nem elég, hogy nem földrengésmentes, más komoly problémákkal is szembe kell nézni a jövőben. Fűzzük tovább a gondolatot, persze szivattyúkat lehet telepíteni és lehet plusz vizet vinni a hűtőtárolókba addig, ameddig egy kis víz van a Dunában, de azt vissza is kell majd hűteni, hiszen az alig csordogáló folyóba nem engedhetik bele a forróvizet, mert az aztán a deltáig tönkretenné az ottani élővilágot! Aztán amikor jön a rekord magas vízállású Duna a kisegítőszivattyúkat lehet majd védeni… Európa időjárása a szélsőségektől fog hemzsegni, ezt tudjuk jól és át kell értékelni mindent, amit korábban feltételeztünk.
Szerintem, talán még nem késő újragondolni vagyis újragombolni ezt a Paks II. beruházást. Ha már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk az energiafüggőségünk miatt, akkor azt tegyük úgy, hogy a nap és a szél nem nyújtja be a számlát, ingyen áll a rendelkezésünkre, és karbonsemlegesítsünk amit csak lehet. A karbonsemlegesség a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme, nem pedig jótétemény.

Rampasek László