A reklámok manipulatív jellege

A reklámok manipulatív jellege abban áll, hogy érzéseinkre igyekeznek hatni, és megpróbálják az éppen markecolt kacathoz vagy vegyszerhez hozzákapcsolni az egyébként valós szükségleteinket.

A reklámok manipulatív jellege - ClimeNews

De ez pusztán illúzió, és csak naivitásunkon múlik, hogy elhiggyük: a termék megvásárlásával automatikusan boldogok, sikeresek, szabadok, vagy egészségesek leszünk. A várakozás és vásárlás okozta izgatottságot összetévesztjük a boldogsággal, a többit pedig csak bemeséljük magunknak, mert olyan sokat adtunk érte, vagy annyira bízunk benne. Olyan ez, mint a drog. De sosem jön a boldogság, mert a boldogságot nem termékek okozzák, hanem egészséges emberi kapcsolatok, és csupa olyan dolog, ami nem kerül pénzbe.

Miért felesleges a reklám?
Még ha valamilyen csoda folytán csak őszinte és pusztán informatív reklámok léteznének is, az internet korában az égvilágon semmi szükség arra, hogy különböző termékekről informáljanak minket – ha szükségünk van valamire, vagy meg akarunk oldani egy problémát, úgyis rákeresünk az interneten. Ilyen körülmények között az, hogy a vállalatok folyamatosan a képünkbe tolják a portékájukat, nem más, mint zaj.

Sztella Nóra Kántor