A “Goldilocks-zóna”

Eddig csak egy bolygóról tudunk, amely hemzseg az élettől – ez pedig a Föld.

A "Goldilocks-zóna" | ClimeNews - Hírportál

És a mi bolygónkon a víz az általunk ismert élet kritikus összetevője. Bár a csillagászok még mindig nem tudják, hogy van-e élet más bolygókon, a potenciálisan lakható világok keresését egy maroknyi kritérium alapján szűkítik. Mivel az élet mintája a Föld, a csillagászok olyan bolygókat keresnek, amelyek Föld-szerű tulajdonságokkal rendelkeznek, például folyékony vízzel.

Egy égitest azonban csak olyan közel (mint a Merkúr) vagy olyan távol (mint a Plútó) keringhet a csillagától,  ahol a felszínén lévő víz elforr vagy megfagy. A “Goldilocks-zóna” vagy más néven lakhatósági zóna az a távolsági tartomány, ahol a víz megfelelő hőmérsékleten folyékony maradhat. A Goldilocks-zónában található felfedezések, mint például a Föld méretű Kepler-186f bolygó, a tudósok reményei szerint elvezetnek minket a vízhez – és egy napon az élethez.

A potenciálisan lakható világ klasszikus definíciója szerint egy olyan kőzetbolygó, amelynek felszínén folyékony víz található. Ez azt jelenti, hogy viszonylag vastag légkörrel rendelkezik, és a csillagtól való távolsága miatt az úgynevezett lakhatósági zónában van.

Ez az egyszerű meghatározás sok szempontból túl tág és túl szűk körű is. A folyékony víz azért tekinthető meghatározó tényezőnek, mert a földi élet központi eleme. Lehetnek más életformák is, amelyeknek nincs szükségük folyadékra. A Szaturnusz Titán nevű holdján folyékony metánból álló tengerek vannak, és egyes kutatók tanulmányozták, hogy a metánnak milyen szerepe lehet az idegen sejtekben, hasonlóan a víznek a földi életben betöltött szerepéhez. Még ha az életet a földszerűségre korlátozzuk is, a lakhatósági zónán kívüliség nem tiltja a folyékony víz meglétét. A Jupiter messze kívül esik a zónán, de legalább két holdja van, amelyek jeges felszíne alatt folyékony víz található.

Forrás: NASA | Universe Today – Space and astronomy news

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.