Az öko-túllövést az emberi viselkedés-megzavarodás okozza

Az öko-túllövést az emberi viselkedés-megzavarodás okozza (elsősorban a múltban a hatalmasoknak hasznot hajtó, ma viszont már őket is elpusztító szaporodás-erőltetés).

World scientists’ warning: The behavioural crisis driving ecological overshoot

Az öko-túllövést az emberi viselkedés-megzavarodás okozza

Ennek a ma megjelent tanulmánynak (.PDF) a Szaporodás-erőltetés c. pontját, majd az Absztraktját és a Végkövetkeztetését teszem ide nyersfordításban.

Pronatalizmus (a szaporodás erőltetése)

A reproduktív döntéshozatalt nagyrészt személyes döntésnek tekintik, amely mentes a kulturális és intézményi normák korlátaitól. Ennek eredményeképpen a reprodukcióról szóló viták a környezetromlással és az ökológiai túlterheltséggel kapcsolatban gyakran az emberek személyes vágyainak, jogainak és cselekedeteinek befolyásolásával kapcsolatos aggodalmakkal találkoznak. Az emberi reprodukciós viselkedést azonban, mint a legtöbb más viselkedést, nagymértékben befolyásolják a kulturális normák és az intézményi politikák, és megérdemli, hogy kritikusan vizsgáljuk.
A pronatalizmus az emberekre gyakorolt társadalmi és intézményi nyomás összessége, amely a gyermekvállalásra irányul, és amelyet gyakran olyan erők mozgatnak, mint a patriarchátus, a vallás, a nacionalizmus, a militarizmus és a kapitalizmus. A pronatalizmus óriási befolyást gyakorol az emberekre és döntéseikre.

A pozitív visszacsatolás gyakran az anyaság és a nagycsaládosok dicsőítésében, a gyermekvállalás pénzügyi ösztönzésében és támogatásában nyilvánul meg, többek között az asszisztált reprodukciós technológiákon keresztül.

A negatív visszajelzés a fogamzásgátlók használatának, az abortusznak és a domináns kulturális narratíváknak nem megfelelő életutaknak a megbélyegzésén keresztül fejeződik ki, mint például az egyedülálló felnőttek, a gyermektelen (childless) és tudatosan gyermektelen (childfree) emberek, az LMBTQIA+ emberek, az örökbefogadó családok, azok, akik megbánták a szülőséget, vagy azok, akiknek nincs “megfelelő” számú gyermekük.

Az adott kultúrában a patriarchális és intézményes ellenőrzés mértékétől függően a megbélyegzés fizikai és érzelmi bántalmazás, válás, gazdasági marginalizáció és társadalmi kiközösítés formájában is megjelenhet. Az egyéni szülői döntések ellenőrzésének mértéke erősen meghatározza az egyének konformitásának mértékét egy kultúrában vagy közösségben. Ez magyarázza, hogy a nők által a gyermekek számával és időzítésével kapcsolatban kinyilvánított preferenciák miért változnak annak a közösségnek a normáival összhangban, amelyben élnek.

A későbbi vadászó-gyűjtögető társadalmakról szóló antropológiai tanulmányok, valamint a nagyon korai mezőgazdasági csoportokra vonatkozó bizonyítékok azt mutatják, hogy a telepes társadalmakra való áttérés a nők státuszának szisztematikus csökkenéséhez vezetett, mivel a nők az aktív élelemgyűjtésből az otthoni szférába szorultak vissza, mivel a férfiak uralták a földeket. Az ezt követő népességnövekedés, a városok és a törzsi konfliktusok a földért és a hatalomért több munkásra és harcosra volt szükség, ami a nők mint gyermekszülők értékét más szerepek kizárásával felértékelte, és ezzel megalapozta a pronatalizmus kezdeteit.

A terhességgel és a szüléssel járó veszélyek, valamint a gyermeknevelés fáradságos folyamata miatt bizonyos “társadalmi eszközöket” kellett alkalmazni, hogy a reprodukciót kívánatosabbnak tüntessék fel, ezáltal a népességnövekedés ellensúlyozná a háborúk és a betegségek okozta veszteségeket.
A társadalmi eszközöket, köztük a jog, a vallás, a média, az oktatás és az orvostudomány intézményeit arra használták, hogy elősegítsék és megerősítsék a terhesség és az anyaság egyetemes idealizálását.

Az elmúlt 200 év során a közegészségügy, az orvostudomány, a betegségek elleni védekezés és a higiénia fejlődése – mindez a fosszilis tüzelőanyaggal működő iparosításnak köszönhetően – jelentősen csökkentette a halálozás kockázatát, különösen a gyermekek körében, ami az emberi népesség példátlan mértékű növekedéséhez vezetett. A pronatalizmus továbbra is mélyen beágyazódott az intézményi politikákba és normákba, amelyek a külső demográfiai célok – többek között a kapitalizmus, a vallás, az etnocentrizmus és a militarizmus – érdekében dicsőítik és jutalmazzák a reprodukciót.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben nagy előrelépés történt a nemek közötti egyenlőség és a nők lehetőségei terén az oktatásban és a gazdaságban, a pronatalizmus továbbra is erős pillér marad számos társadalomban. A legtöbb vallási hagyománynak erős pronatalista tanításai és szentírási parancsai vannak, hogy “legyetek termékenyek és sokasodjatok”, amit a fogamzásgátlókkal és az abortusszal kapcsolatos félretájékoztatás és a használatukra vonatkozó tilalmak tovább erősítenek.
Közgazdászok, politikai vezetők és vállalati elitek rendszeresen azzal érvelnek, hogy a termékenység magas szinten tartása biztosítja a munkavállalók, fogyasztók és adófizetők állandó utánpótlását, miközben a potenciális feltalálók szélesebb körét generálja.

A neoliberális gazdasági érdekek a népszerű médián és kultúrán keresztül is érvényesülnek, amelyek a pronatalista narratívákat állandósítják. A termékreklámoktól és az anyaságot dicsőítő női magazinoktól kezdve, a hírességek pletykáinak a “biológiai órára” és a “babapocakra” való fixálódásától kezdve a népszerű filmekig és televíziós műsorokig, amelyek a terhességet a főszereplő karakterének “kiteljesedésére” használják. A marketing, a média és a szórakoztatóipar óriási befolyást gyakorol az emberek reprodukciós döntéseire61.
Eközben a neoliberális feminizmus – a neoliberális ideológia által gyarmatosított kiváltságosok feminizmusa – politikai célok elérésére és a piaci érték növelésére törekszik, és csak megerősítette a kötelező anyaságról szóló narratívát azzal, hogy azt szorgalmazza, hogy a nőknek “legyen meg mindenük”, ami a nők többsége számára világszerte elérhetetlen cél. A feminizmusnak ezt az új formáját kényelmesen kihasználta az asszisztált reprodukciós technológia ipara, amely évente 9%-kal növekszik, és az előrejelzések szerint 2026-ra 41 milliárd dolláros globális iparággá nő, hogy orvosilag kétséges technológiákat, mint például a petesejtfagyasztás, egyre fiatalabb nők számára értékesítsen.

A túlnépesedéssel kapcsolatos aggodalmak ebben a században arra késztették a hatóságokat és az érdekvédőket, hogy kampányokat és politikákat indítsanak a termékenységi arányszámok csökkentése érdekében. E politikák többsége, amelyek a pronatalizmus elleni küzdelmet szolgáló intézkedéseket alkalmaztak azáltal, hogy az oktatáshoz és a családtervezéshez való hozzáférésen keresztül a nőknek eszközöket biztosítottak saját termékenységük szabályozására, rendkívül hatékonynak bizonyult. Olyan különböző országokban, mint Thaiföld, Indonézia és Irán, a termékenységi arányszámok több mint hatról kettő alá csökkentek néhány évtized alatt.

Nem csak a jövőt pusztítja a túlnépesedés

Másrészről viszont a kényszerítő politikák, mint például Kína egygyermekes politikája, valamint a Puerto Ricóban és Indiában folytatott kényszerabortusz- és sterilizációs kampányok nemcsak az emberi és reproduktív jogok kirívó megsértéséhez vezettek, hanem vissza is vágtak. Azzal a katasztrofális örökséggel jártak, hogy minden családtervezési kampányt – beleértve a nők felszabadítására összpontosító kampányok többségét is – a kényszerítés bélyegével szennyeztek be. Ezek a drákói intézkedések nem csak széles körben gyanakvást váltottak ki a népességcsökkentésre és stabilizálásra irányuló erőfeszítésekkel szemben, hanem ellentétes hatást is kiváltottak: megerősítették és legitimálták a reprodukciós ellenőrzés évszázados formáját: a pronatalizmust. Jelenleg világszerte a terhességek fele nem szándékos, és 257 millió nő nem képes saját termékenységét kezelni a közösségükön belüli elnyomó pronatalista normák miatt.

Mivel a nők által kívánt gyermekek száma nagyrészt társadalmi konstrukció a pronatalizmus hegemón keretein belül, olyan új kulturális tájképet kell létrehoznunk, amely megvilágítja, hogy a nők a világon bárhol a világon milyen termékenységi szintre vágynak valójában, ezen a konstrukción kívül. A termékenységi tendenciák minden olyan földrajzban, ahol a nők nagyobb reproduktív autonómiával rendelkeznek, a kisebb családok felé mutatnak – ezt a választást a nők “látens vágyaként” írják le, miszerint nem szeretnének gyermeket, vagy csak keveset.

A népességnövekedés és az azt mozgató pronatalizmus kezelésének a normaváltoztatási erőfeszítések középpontjába kell kerülnie, hogy a reproduktív jogokat felemeljük, miközben a bolygó egészségét is előmozdítjuk.
———-

Absztrakt

Korábban az antropogén ökológiai túlterhelést azonosították, mint a ma világszerte tapasztalható számtalan tünet alapvető okát, a biológiai sokféleség csökkenésétől és az óceánok elsavasodásától kezdve az új entitások és az éghajlatváltozás nyugtalanító mértékű növekedéséig. A jelen tanulmányban ezt mélyebben megvizsgáltuk, és a túllépés viselkedésbeli mozgatórugóit tárjuk fel, bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a túllépés maga is egy mélyebb, felforgatóbb modern emberi magatartásválság tünete. Azon dolgozunk, hogy ezt a válságot “emberi magatartásválságnak” nevezzük el és keretbe foglaljuk, és azt javasoljuk, hogy a válságot globálisan ismerjék el, mint az ökológiai túllépés kezelésének kritikus beavatkozási pontját. Bemutatjuk, hogy a jelenlegi beavatkozások nagyrészt fizikai jellegűek, erőforrás-igényesek, lassúak és az ökológiai túlterheltség tüneteinek (például az éghajlatváltozás) kezelésére összpontosítanak, nem pedig a távoli okok (a rosszul alkalmazkodó viselkedésmódok) kezelésére. Amellett érvelünk, hogy még a legjobb esetben is a tüneti szintű beavatkozásokkal valószínűleg nem lehet elkerülni a katasztrófát, és nem lehet múló fejlődésnél többet elérni. A viselkedési válság három mozgatórugóját vizsgáljuk meg részletesen: a gazdasági növekedést, a marketinget és a pronatalizmust. Ez a három tényező közvetlenül befolyásolja a túllépés három “karját”: a fogyasztást, a pazarlást és a népességet. Bemutatjuk, hogy az e három tényezőből eredő, a túllépéshez vezető rossz alkalmazkodási magatartásformákat a korábban alkalmazkodó emberi ösztönök szándékos kihasználása katalizálta és állandósította. A tanulmány utolsó szakaszaiban interdiszciplináris sürgősségi választ javasolunk a viselkedési válságra, többek között a szaporodással, fogyasztással és pazarlással kapcsolatos társadalmi normák megváltoztatásával. Arra törekszünk, hogy rávilágítsunk egy kritikus szakadékra, amely a kommunikációban fennálló társadalmi szakadékot jelenti azok között, akik tudnak, mint például a növekedés korlátain belül dolgozó tudósok, és a polgárok azon tagjai között, akiket nagyrészt a társadalomtudósok és az ipar befolyásol, és akiknek cselekedniük kell.

Végkövetkeztetés

Összefoglalva, a bizonyítékok azt mutatják, hogy az antropogén ökológiai túlterhelés az emberi viselkedés rosszul alkalmazkodó válságából ered. Míg a túlterhelést okozó viselkedésmódok egykor a H. sapiens számára adaptívak voltak, mára olyannyira eltorzultak és kiterjedtek, hogy veszélyeztetik a földi komplex élet szerkezetét. Egyszerűen csapdába estünk egy olyan rendszerben, amely a növekedést és az étvágyat ösztönzi, ami a végünket jelenti.
A túllépésre való beavatkozás jelenlegi hangsúlya erőforrás-igényes (pl. a megújuló energiára való globális átállás) és egyetlen tünetre összpontosít. A legtöbb figyelem és befektetés az éghajlatváltozás enyhítésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányul. Még ha ez a szűk körű beavatkozás sikeres is, nem fogja megoldani az ökológiai túlterheltség metakrízisét, sőt, a jelenlegi erőforrás-igényes beavatkozások közül sok esetben valószínűleg csak ront a helyzeten. A pszichológiai beavatkozások valószínűleg sokkal kevésbé erőforrás-igényesek és hatékonyabbak lesznek, mint a fizikai beavatkozások.

Felhívjuk a figyelmet a viselkedési válságra, mint a túlterheltség és annak számtalan tünetének kezeléséhez szükséges kritikus beavatkozási pontra.

Szorgalmazzuk a társadalom- és viselkedéstudományok elméletírói és gyakorlati szakemberei közötti fokozott interdiszciplináris együttműködést, amelyet a növekedés határaival és a bolygói határokkal foglalkozó tudósok tanácsolnak.

További kutatásokat sürgetünk a viselkedési válság számos dimenziójának (beleértve a hatalmi struktúrák elsöprő befolyását) teljes körű megértése érdekében, valamint annak érdekében, hogy hogyan tudnánk a legjobban kezelni azt.

Sürgős, összehangolt, multidiszciplináris erőfeszítésekre szólítunk fel, hogy megcélozzuk azokat a populációkat és értékhordozókat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel képesek a Földön élő komplex élet fennmaradásával összhangban lévő új fogyasztási, szaporodási és hulladékkezelési normák gyors globális elfogadására.

Fokozott interdiszciplináris munkára szólítunk fel a széles körben elterjedt viselkedésmanipuláció irányítása, megértése és ellenőrzése érdekében.

Az óra nemcsak azért ketyeg, mert a természeti rendszerek állapota, amelyektől teljes mértékben függünk, romlik, hanem azért is, mert széles körű beavatkozás csak akkor lehetséges, ha a társadalom összetart és képes koherens cselekvésre. Ahogy a túllépés hatásai súlyosbodnak, úgy nő a társadalmi összeomlás valószínűsége. Még mindig van lehetőségünk arra, hogy proaktívak legyünk, és kihasználjuk a meglévő ép rendszereinket, hogy keretet biztosítsunk a társadalmi normák megváltoztatásához és a viselkedési válság kezeléséhez szükséges egyéb szükségletekhez. Eljöhet azonban az a nap, amikor a társadalmi összeomlás lehetetlenné teszi a beavatkozást, és a bolygót egy olyan irányítatlan helyreállításba zárja, amely a “természet” nagy részét megmentheti, de az emberi élet számára barátságtalan lesz.

Simonyi Gyula István


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.