Durván elszámolták a felmelegedést a tudósok

Sokkal komolyabb mértékben melegedett fel a Föld az 1970-es évek óta, mint ahogy azt eddig véltük – derült ki a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai által elvégzett vizsgálatból.

Greenland: A Laboratory For The Symptoms Of Global Warming | ClimeNews

A tudósok összehasonlították a közvetlen méréseket, a műholdas adatokat és a klímamodelleket, és az jött ki, hogy a déli féltekén lévő óceánok kétszer több hőt nyeltek el, mint amennyivel eddig számoltak.
Az északi féltekén 1970 és 2003 között elvégzett mérések rendben vannak, állapította meg Wenju Cai, az ausztrál CSIRO munkatársa. Ebben az időszakban ugyanis a gazdag északi országok kutatási projektjei, valamint az északi útvonalakat bejáró teherhajók igen alaposan vizsgálták a helyzetet, miközben délen nagyon kevés közvetlen mérést végeztek el. Csak az ezredforduló után változott a helyzet, és kezdtek pontosabb adatokat gyűjteni, miután beüzemelték az Argo elnevezésű óceáni mérőhálózatot.

A kutatók úgy vélik, a déli féltekén a vizsgált időszakban kétszer nagyobb lehetett a felmelegedés mértéke, mint amire a közvetlen mérések alapján következtetni lehet. Ez azt jelenti, hogy összességében a világ óceánjai 24-58 százalékkal több energiát nyeltek el, mint ami az eddigi becslésekben szerepelt.

Paul Durack, a Lawrence Livermore kutatócsoportjának vezetője megjegyezte, hogy eddig is általános egyetértés volt azzal kapcsolatban, hogy a déli félteke óceánjainak felmelegedését elmérték. Az általuk elvégzett kutatás elsőként próbálja számszerűsíteni a hiba méretét, minden olyan információt felhasználva, ami ezzel kapcsolatban elérhető.

Forrás: index.hu


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.