JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

G20 – Történelmi gesztust tett Obama és Hszi Csin-ping

Az Egyesült Államok és Kína a G20 csúcstalálkozó előestéjén történelmi klímavédelmi gesztust tett, egyszerre ratifikálták a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi megállapodást. A lépés jelentőségét az adja, hogy a két állam együttesen a globális felmelegedést okozó káros anyagok kibocsátásának mintegy 40 százalékáért felelős.

G20 - Történelmi gesztust tett Obama és Hszi Csin-ping - ClimeNewsBarack Obama amerikai elnök szombaton érkezett meg Hangcsouba, ahol ma kezdődtek meg a tárgyalások a világ legfejlettebb és feltörekvő államainak vezetői között. Obama tegnap Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszéléseket. Pekingben a parlament szombaton ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, az amerikai elnök ezt saját hatáskörben megtehette. Az amerikai és a kínai politikus közösen adta át a ratifikációs okmányokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, aki szintén részt vesz a Huszak találkozóján a majd tízmilliós kínai metropolisban. „A klímaváltozás elleni harc nem olyan küzdelem, amelyet egy állam – legyen bármilyen hatalmas – egyedül folytathat. Egy napon erre a lépésre úgy emlékeznek majd, mint fordulópontra a globális felmelegedés elleni küzdelemben” – mondta az ünnepélyes ceremónián Barack Obama. „A klímaváltozásra adott válaszunk nagy hatással lesz népeink és az egész emberiség jövőjére” – hangsúlyozta Hszi Csin-ping. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig arra emlékeztetett: „Az elmúlt években az Egyesült Államok és Kína a klímaváltozás elleni közös fellépést a kétoldalú kapcsolatok egyik alappillérévé tette.”

A párizsi klíma-megállapodást 179 állam és az Európai Unió írta alá, ám az Egyesült Államok és Kína mostani, közös döntése előtt csupán 23 ország ratifikálta, s ezek az államok a világ összes károsanyag-kibocsátásának alig 1 százalékát adták. A történelmi klímamegállapodásban az aláírók egyébként azt vállalták, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedését az iparosodási előtti szinthez képest 2 Celsius fok alatt tartják, törekedve arra, hogy ha lehetséges, akkor a 1,5 Celsius fokot se haladja meg az emelkedés. Az egyezmény akkor lép életbe, ha legalább 55 állam ratifikálja, amelyek együttesen a globális felmelegedést okozó anyagok kibocsátásának 55 százalékáért felelősek.

Diplomáciai súrlódások
Obama és Hszi Csin-ping mintegy három óra hosszat tárgyalt egymással, s még egy kerti sétát is tettek. Az amerikai elnök a tanácskozás után elmondta, hogy „nagyon őszinte” megbeszéléseket folytattak, s nem tagadta, hogy számos kérdésben eltértek az álláspontjaik. A kínai biztonsági emberek már a repülőtéren megpróbálták a fehér házi sajtóstábot elszigetelni az elnöktől, s csak nagy nehézségek árán engedték meg, hogy két újságíró a kerti sétának tanúja lehessen.
Már az érkezéskor történt egy incidens, az elnöki különgéphez ugyanis nem állították oda a lépcsőt, így Obama nem tudott a vörös szőnyegen lesétálni, csak egy oldalsó lejáraton. A kínai vendéglátók még az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Susan Rice-t és helyettesét sem akarták az elnök közelébe engedni. A vitatkozás a sajtóval lökdősődésig fajult, olyannyira, hogy a jelentések szerint egy kínai illetékes kiabálni kezdett: „Ez a mi országunk, ez a mi repülőterünk!” Rice utóbb az incidensről udvariasan csak annyit mondott: „Olyasmiket tettek, amire nem számítottunk.”

Forrás: NSZ