JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Több mint négyezer milliárd jüan a klímaváltozás elleni harcra

Több mint négyezer milliárd jüant fordít a klímaváltozás elleni harcra Kína
A négyezer milliárd jüant is meghaladja a globális felmelegedés ellensúlyozására fordított összegek nagysága Kínában a jelenlegi ötéves terv időszaka alatt – hangzott el kedden egy kínai szakmai fórumon.

A megújuló energiaprojektekbe való befektetés az 1,8 ezer milliárd jüant (67 ezer milliárd forint), az energiatakarékosságot nővelő, valamint a károsanyag-kibocsátást csökkentő projektekbe való kínai befektetés pedig a 2,3 ezer milliárd jüant (85 ezer milliárd forint) is elérheti 2011-2015 között – mondta az eseményen Hszie Csen-hua, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság igazgatóhelyettese, akit a China Daily napilap idéz.
A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2006 és 2012 között a GDP egy egységére jutó energiafogyasztást 23,6 százalékkal sikerült visszaszorítani, ami 1,8 milliárd tonnával mérsékelte a károsanyag-kibocsátást – sorolta az eredményeket Hszie. A kelet-ázsiai ország a jövőben is jelentős erőfeszítéseket tesz majd kibocsátásának csökkentéséért, annak egy főre jutó mértéke ugyanis még most is jóval magasabb a globális átlagnál. Kiemelt figyelmet kap az évtized közepéig futó programban a fenntartható gazdasági fejlődés felgyorsítása, a levegő minőségének javítása. Kína célja, hogy 2020-ra a 2005-ös szinthez képest a bruttó hazai termék egy egységére jutó széndioxid-kibocsátást 40-45 százalékkal csökkentse, a teljes energiafelhasználásán belül pedig a nem-hagyományos energiaforrások arányát 15 százalékra emelje.
Kínában idén június közepén indult kísérleti jelleggel kibocsátás-kereskedelmi rendszer Sencsenben, az ennek kiterjesztéseként létrejövő országos rendszer az évtized közepére valósulhat meg. A kormány emellett kétmilliárd jüanos (72 ezer milliárd forint) alappal járul hozzá az energiatakarékos és zöldenergiát használó autók fejlesztéséhez és tömeggyártásához. A kínai banki szabályzó bizottság (CBCR) egy évvel ezelőtt zöldhitelprogramot kezdeményezett, arra utasította a kereskedelmi bankokat, hogy azok fogják vissza a környezetszennyező, túlzott energiafogyasztó cégeknek nyújtott hitelezésüket, ezzel párhuzamosan pedig fokozottabban támogassák a zöld iparágakat és azok projektjeit.

Forrás: Szerencsi Ágnes (MTI)