Egy évtizeden belül elérjük a növekedés határait

A Növekedés Határai c. tanulmány legfrissebb felülvizsgálata

Gaya Herrington ökológus közgazdász arra volt kíváncsi, hogy az 50 éve kiadott bestseller, a Növekedés Határai által felvázolt forgatókönyvek közül melyikre illenek rá leginkább az elmúlt évtizedek adatgörbéi. Magyarán, merre tart a világ?

A tanulmánya alapján már csak két lehetséges globális forgatókönyvre illenek rá az adatok. Mindkettő esetében véget ér a gazdasági növekedés a századforduló közepe előtt, az egyik esetén pedig 2040-ig biztosan bekövetkezik a globális civilizáció összeomlása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy katasztrofális mértékben visszaesik az élelmiszer-termelő képesség, melynek nyomán soha nem látott mértékű éhezés köszönt be, és drámaian lecsökken a népesség.

A két legvalószínűbb forgatókönyv

A két forgatókönyv alapvetően nagyon hasonlít egymásra, az egyedüli különbség, hogy az optimista verzióban nagyon megugrik az innováció mértéke. Lényegében olyan mértékű technológiai ugrásokat feltételez, amiknek jelenleg nincs meg az alapja. Azt a fajta modernista felfogást tükrözi, miszerint minden problémára találunk egy technológiai megoldást, méghozzá éppen időben. Ez az optimista forgatókönyv az „Átfogó Technológia” (Comprehensive Technology – CT) nevet kapta. Egy ponton maga a szerző is kimondja, hogy ez a forgatókönyv nem realisztikus. (Mert pl. olyat feltételez, hogy az eddigi trendek megfordulnak, és 20 éven belül a felére csökken az emberi eredetű szennyezés.)

A másik, realistának mondható forgatókönyv neve az „Üzlet, mint általában 2” (Business as usual 2 – BAU2) Azért szerepel a nevében a kettes szám, mert 50 évvel ezelőtt több ilyen verziót fölvázoltak, eltérő feltételekkel. Ez kétszer annyi kiaknázható nem megújuló erőforrással számol, mint az egyes verzió, és úgy tűnik, ez a változat pontosabban leírja a világ helyzetét. Érdekes módon azonban minkét változat esetén 2040 körül várható az összeomlás. Ám míg az elsőnél ennek legfőbb oka az erőforrások kimerülése, addig a másodiknál a szennyezés mértékének drámai megnövekedése.

Ezek mellett érdemes még megemlíteni a „Stabilizált világ” (Stabilized World – SW) névre keresztelt forgatókönyvet is. Bár ennek a görbéire nem illik rá az elmúlt 50 év, de ez lett volna a dolgok lefolyásának legideálisabb módja, mivel egyedül ebben az egy forgatókönyvben kerülhettük (volna) el a hanyatlást jóllét terén. Ez a forradalmi technológiai újítások mellett átfogó társadalmi-politikai ill. értékrendbeli változásokat is feltételez globális szinten. Olyanokat, mint például a kisebb kívánt családméretet, teljes hozzáférés a fogamzásgátló módszerekhez, valamint egy tudatos választás az ipari teljesítmény csökkentésére, illetve az egészség és az oktatás előtérbe helyezésére.

Egy évtizeden belül elérjük a növekedés határait

Az eddigiek alapján várható forgatókönyvek (BAU/BAU2: Üzlet mint általában; CT: Átfogó technológia; SW: Stabilizált világ)
Görbék: Erőforrások (lila), Élelmiszer (sárga), Népesség (kék), Ipari termelés (zöld); Szennyezés (narancs)

A gazdasági növekedés vége

A gazdasági növekedés tehát biztosan véget ér nagyjából egy évtizeden belül, ami a jelenlegi gazdasági rendszer esetén mindenképp összeomlást eredményezne. Ugyanakkor a kutató szerint az emberiségnek nem feltétlenül kell elfogadnia ezt, hanem törekedhet az SW forgatókönyvre is. Úgy véli, már majdnem kifutottunk az időből, hogy ezt megvalósítsuk, de még éppen nem.

Más szóval, a legvalószínűbb, hogy globális összeomlás felé haladunk, de van rá némi esély, hogy valamiféle megvilágosodás hatására pár éven belül szinte minden kormány megváltoztatja a pénzrendszerét, felhagy a gazdasági növekedés hajszolásával, és ehelyett az oktatási és egészségügyi mutatók javítását teszik meg a legfontosabb küldetésüknek. Ugyanakkor elnézve a globális politika jelenlegi prioritásait, meglehet, ez csupán egy vágyálom.

Kántor Sztella Nóra
Forrás: Update to Limits to Growth: Comparing the World3 Model with Empirical Data
by Gaya Herrington


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.