Csányi Vilmos: Nem lehet korlátlan az emberi szaporodás

Felhagyott a tudósélettel, azóta az írásnak él az egyik legnevesebb magyar tudós, Csányi Vilmos. Az etológus a Húzós című műsorban az emberről is beszélt, hogy miért gondol minket félresiklott projektnek, de a klímaváltozáshoz kapcsolódó dolgokról is szót ejtett.

A tudóséletet már abbahagyta, és az is fontos, hogy a tanítványok térhez jussanak, egyúttal nem szereti, ha 80 év feletti tudósok még mindig azt hiszik, hogy irányítani tudnak – ezt mesélte Csányi Vilmos a Húzós című műsorban. A híres etológus egyébként nemrég lett tagja a Szépírók Társaságának. Mint mesélte, az írást akkor hagyja abba, amikor szeretné, és egy év alatt nagyjából egy regényre valót össze lehet szedni – tette hozzá. Mint mondta, a biológus nézeteihez mindig tények szükségesek, és hitelt érdemlő logikai láncok. A szépíró ezzel szemben szabadabb szerinte, mert az olvasó dönti el, hogy úgy van-e vagy sem.

A világot tekintve is pozitív, mert szerinte a bioszférához hasonló bonyolult rendszereknek önszabályozó képessége van, amely megóvja magukat a nagy katasztrófáktól. Az emberiségben is elkezdődtek azok a folyamatok, amelyek a megoldáshoz szükségesek. Csak az a kérdés, hogy az idő elegendő-e.

A legnagyobb problémája a modern emberiségnek az, hogy az éghajlatváltozás bekövetkezte esetében hogyan fogja a szükséges migrációt úgy kezelni, hogy az ne háborúval és gyilkossággal járjon.

Csányi Vilmos szerint az evolúció nem gondolkodik, az egy folyamat, amelyben vannak félresiklások, és „az ember egy ilyen félresiklás volt”. Mint mondta, a bioszférában mindenkinek megvan a helye, majd jön egy komponens, vagyis a homo sapiens, ami meglódul, és más világot hoz létre, ami nem illeszkedik ebbe a rendszerbe, mert például pusztítja a bioszférát. Látszólag nyitott és végtelen világot teremt az ember, holott a bolygó egy pici kavics.

A biológus szerint ma a fogyasztói társadalomnak erős hatása van, miközben az ő fiatalkorában az még érték volt, ha az édesapja vagy nagyapja is használt valamit. Ebből kiindulva – folytatta – olyan világra kellene visszaállni, amelyben a spirituális komplexitás felé törekedne az ember, és ennek jelei is vannak. Minden élőlény egyébként specializálódott, és nagyjából egy dolgot eszik, erre van az ember, ami mindent, például fát, szenet stb. Szerinte az ember abban különbözik az állattól, hogy olyat is megtesz, ami lehetetlennek tűnik, és néha sikerül – folytatta az etológus.

Csányi Vilmos arról is beszélt, hogy a szaporodás nem lehet korlátlan, mert akkor katasztrófába torkollik, és arról is, hogy a különféle kultúrákra szükség van.

Arról is szót ejtett, hogy az ember olyan állatfaj, ami szinte mindent képes elviselni, a koncentrációs tábortól kezdve a diktatúráig. Egyébként pedig a mai fogyasztó társadalomban nem arról van szó, hogy minél kevesebbet fogyasszon az egyén, hanem, hogy akár olyan eszközöket is gyárthatna egy ipar, ami egy év helyett ötven évig is használható. Példaként a hirdetések betiltását hozta fel, ami a fogyasztást is csökkentené. Mint mondta, a klímaváltozás már ötven éve is probléma volt, de akkor még senkit nem érdekelt, ma már azonban mindenki „zöldül”.

Csányi Vilmos szerint az a kérdés, hogy van-e még elég idő ahhoz, hogy sokakat olyan döntésekre vegyenek rá, ami ezt a dolgot megállítja.

Forrás: atv.hu/MTI

Korábban:

Csányi Vilmos: Vajon időben felébred-e az emberiség a katasztrófa megállításához?

„Ha nagyon gyors lesz a klímaváltozás, akkor nem egy-kétmillió ember fog jönni felénk, hanem százmilliók”

A Húzós vendége Csányi Vilmos etológus

 

A hiedelmek természete: Csányi Vilmos at TEDxDanubia 2011

 

Prof. Csanyi Vilmos – Merre tart az evolúció?

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.