Széntüzelésről zöld energiás innovációra kapcsol Ausztrália

Ausztrália sokáig a szénbányászat fellegváraként szerepelt az ökológiai témájú hiradásokban. Malcolm Turnbull kormánya azonban végre rászánta magát az ország zöldítésére: 761 millió dolláros alapot hoznak létre megújuló energiák támogatására.

Széntüzelésről zöld energiás innovációra kapcsol Ausztrália - ClimeNews

A canberrai kormány által elkülönítendő egymilliárd ausztrál dollárból (vagyis 761 millió amerikai dollárból) egy energiainnovációs alapot hoznak létre, mely a zöld energiák fejlesztését segíti. Az új alap évente 100 millió ausztrál dollárt (vagyis 76,1 millió amerikai dollárt) fektet a legújabb és legígéretesebb megújuló energiás innovációkba. Új napenergiás akkumulátorok, okos energiahálózatok és karbontárolási technológiákba is fektet majd pénzt.

Nem lehetetlen átállni egy egész országnak megújuló erőforrásokra, Costa Rica például megtette és még a lakosság is jól járt.

Ausztrália előző kormányfője, Tony Abbott köztudottan klímaszkeptikus, vagyis olyasvalaki, aki vitatja, hogy az éghajlatváltozást emberi input okozná, civilizációnk üvegházgáz-emissziója. Abbottot a Reuters szerint sok kritika érte, amiért nagyvonalú állami támogatást ad a szénbányaiparnak és 2014-ben megszüntette a tervbe vett karbonadót, melyet a nagy szennyezőkre róttak volna ki. A kormányzópárton belüli puccs eredményeként Malcolm Turnbull került a miniszterelnöki székbe 2015. szeptemberében, ennek köszönhető a pálfordulás.

Ausztrália a világ legnagyobb szén- és vasércexportőre. Mivel a széntüzeléses fűtés és energiatermelés olyan elterjedt az országban a bőséges szénkészletek miatt, Ausztrália azon országok közé tartozik, ahol rendkívül magas az egy főre jutó emisszió.

Az ország a párizsi klímaegyezményben azt vállalta, hogy 2030-ra a 2005-ös bázisévhez képest 26-28%-kal csökkenti emisszióját.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint Abbott klímapolitikája -illetve annak hiánya- nem feküdt jól a választóknak, míg Turnbullal minden bizonnyal egyetértenek majd e kérdésben. A Climate Institute 2015 augusztusi felmérése szerint a megkérdezettek 63%-a látna szívesen erősebb klímapolitikát és klímavédelmet. 2014-ben arányuk még 57% volt.

Ausztrália fontos útra lépett, egyértelmű ugyanis globálisan nem nő kellő mértékben a megújuló energia aránya az energiamixben. Érdekes módon nem kell sem mediterrán országnak, sem nagy országnak lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk a napenergiában – kis országok vannak a világ szolárnagyhatalmai között.

Forrás: Piac & Profit

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.