Miközben a jómódúak ökológiai terhe csökken

Miközben a jómódúak ökológiai terhe csökken, a Földet a népességrobbanás terheli túl.

Az ökolábnyom-számítás alapján a globális ökológiai túlterhelés kb. fél évszázada kezdődött. Azóta az emberiség fejenkénti ökolábnyoma nem nőtt, tehát szinte kizárólag a népességrobbanás terheli túl a Földet.

A közhiedelemmel ellentétben a jómódúak (érts: OECD-országok) fejenkénti és teljes ökológiai terhe is csökken, a szegényeké viszont nő.

Az OECD csoport | ClimeNews

Az OECD országok 1980-ban 6.7/3.5 gha ökolábnyom/biokapacitás aránnyal 1.91-szeresen terhelték túl a saját területüket – szemben a globális 1.17-szeres túlterheltséggel,
– 2016-ra viszont az OECD ökolábnyoma is jelentősen csökkent, 5.4/2.7 gha aránya, azaz 2.00-szoros túlterhelése már alig haladja meg a globálisan 1.68-szorosra nőtt túlterheltséget.

Az, hogy a globális fejenkénti ökolábnyom nem csökkent az elmúlt évtizedek alatt, annak köszönhető, hogy a szegény országok fejenkénti ökolábnyoma nőtt.  1980-ban még csak 1,5 gha/fő volt, ami 2016-ra 2,1 gha/fő-re emelkedett. Így már a szegény országok fejenkénti ökolábnyoma is 30%-kal nagyobb, mint a globális fejenkénti eltartóképesség (1,6 gha/fő).

Ha pedig már ott tartunk, hogy a szegény országokra jellemző fejenkénti ökolábnyommal is túlterhelnénk a bolygót, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy súlyosan túlnépesedtünk.

Az emberiség ökológiai terhének javát a szegény országok adják

A szegény országok fejenkénti környezetterhelésének növekedése persze nem elítélendő, elvégre a jóllétet nehéz volna elérni alacsony ökolábnyom mellett. A szegény országok lakóinak fejenkénti ökolábnyomának növekedése tehát teljességgel érthető. A gond csak az, hogy közben tovább nő a népességük is.

Ennek hallatán persze sokan puffognának, mert abban a tévhitben élnek, hogy a globális ökológiai teher java a gazdag országok adják. Pedig ha megnézzük a konkrét számokat, láthatjuk, hogy az OECD-országok már 1980-ban is kevesebb, mint felét adták az emberiség ökológiai terhének. Azóta pedig a fejenkénti ökolábnyomuk csökkenése, illetve a szegény országok népességrobbanása okán már csak alig harmadát. Más szóval, a globális ökológiai terhelés kétharmadát a szegény országok adják!

Miközben a jómódúak ökológiai terhe csökken | ClimeNews

Az OECD országok 1980-ban 46%-át adták az emberiség ökolábnyomának (18% népességgel, azaz az ökolábnyomuk a népesség arány 2.56-szorosa volt),
2016-ban viszont már csak 34%-át adták az OECD országok az emberiség ökolábnyomának (17% népességgel, ami azért nem kevesebb, mert több ország OECD tag lett közben), ami a népesség aránynak már csak 2.00-szorosa.

A szegény nők nem akarnak ennyi gyereket

Gyakori tévhit, miszerint a szegény emberek ekkora mértékű szaporodási rátát kívánnak. Valójában ők sem akarják ezt, legalábbis a nők nem, akiket ez egészségileg is megterhel. A szegény országokban világszerte 270 millió termékeny korú nő szeretne használni modern fogamzásgátló módszert, de nem jut hozzá az eszközökhöz vagy a tudáshoz. Évente kb. 130 millió gyermek születik, akiknek közel felét a párok igazából nem akarták.

Más szóval, maguk a szegény emberek sem szeretnék, hogy ilyen gyorsan nőjön a népességük. Elszenvedik ezt a helyzetet, de a jómódúak segíthetnének nekik az eszközök és a tudás biztosítása révén. A fogamzásgátlás már 1968 óta emberi jognak számít, de túl sokan kezelik tabuként, ezért nehézkes a biztosítása.

Ez az áldatlan állapot nem csak emberi jogi és ökológiai vészhelyzet, hanem egyúttal egészségügyi és humanitárius katasztrófa is. A nem kívánt terhességek ugyanis rengeteg csecsemő és anya halálát eredményezi, ami megelőzhető volna. Ha a humanitárius problémákat egy vonatbalesetnek tekintjük, a különböző típusú humanitárius segélyeket pedig a balesetet szenvedők egészségügyi ellátásának, akkor a fogamzásgátlási lehetőségek biztosítása az elsősegély. Enélkül ugyanis minden más erőfeszítés kárba vész.

Ökológiai szempontból Magyarország a bezzegország

Magyarország szintén OECD ország, mely esetében még feltűnőbb a különbség az ökológiai terhelés változása terén. Hazánk népessége ugyanis már 1980 óta csökken,

Miközben a jómódúak ökológiai terhe csökken | ClimeNews

Magyarország ökolábnyoma az emberiség ökolábnyomának 4.4 ezreléke volt 1980-ban (a népesség arányának 1.83-szorosa),
2016-ban már a fele ennyi sincs, csak 1.8 ezrelék (az 1980 óta csökkent népesség aránynak is csak az 1.38-szorosa),
– ami mutatja, hogy nem csak a népesség arány csökkent, hanem a magyar fejenkénti ökolábnyom is: 4.9/2.1 gha ökolábnyom/biokapacitás arányról, ami 2.33-szoros túlterheltséget jelentett, 3.7/2.6-os arányra, 1.42-szeres túlterheltségre, ami bőven a világátlag alatt van.

Miközben a jómódúak ökológiai terhe csökken | ClimeNews

Hazánk egy olyan OECD-ország, amely ökológiai szempontból különösen jó példát mutat a világnak, ugyanis már négy évtizede csökken a népessége. Ha a Földön azóta mindenki úgy élt volna (vagyis annyit fogyasztott volna és úgy népesedett volna), mint a magyarok, akkor már nem is lenne ökológiai válság! Az ezredforduló körül ugyanis a globális népességfogyás hatása annyira ellensúlyozta volna a fogyasztást, hogy (az ökolábnyom-számítás alapján) bolygószinten elértük volna a fenntarthatóságot. Ez viszont csak a fogamzásgátlási lehetőségek, valamint a lányok oktatásának biztosítása mellett lehetséges.

 

Források: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – HÍREK
https://bocs.eu/a-wwf-vakon-hibaztatja-a-magyarokat-frissitett-verzio/
https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.GHGT.KT.CE?locations=OE-1W
https://data.footprintnetwork.org/#/
https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=1W-HU

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.