A leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem

The most efficient climate-, and environmental protectionAutonómia és méltóság kérdése, hogy egy nő megtervezhesse gyermekei számát és születésük időpontját.

A leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem | ClimeNews

A szegény országokban élő nők közül 214 millióan vallják azt, hogy szeretnék, ha dönthetnének a gyermekvállalásról és annak időzítéséről, de nem jutnak kellőképpen hozzá a fogamzásgátló eszközökhöz – ennek eredménye a kb. 74 millió nem kívánt terhesség. Ez az igénye a fejlett országokban is létezik, az Egyesült Államokat is beleértve, ahol a terhességek 45%-a nem kívánt terhesség. Az önálló döntésen alapuló családtervezési szolgáltatásokhoz való alapvető jog világszerte javítana mind  a nők, mind a gyermekeik egészségén, jólétén és várható élettartamán. A társadalmi és gazdasági fejlődés nemtől függetlenül mindenki számára sokrétű előnyökkel jár, ezért gyors és célzott cselekvési tervet igényel. A családtervezés kevesebb üvegházgáz-kibocsátással is járhat.

Az 1970-es évek elején alkotta meg Paul Ehrlich és John Holdren a mára híressé vált IPAT egyenletet ahol a környezeti hatás (Impact) = népesség (Population) x egy főre jutó gazdasági teljesítmény (Affluence) x technológia környezeti hatása (Technology). Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az emberiség környezetre gyakorolt hatása attól függ, hány ember milyen fogyasztási szintet milyen technológiával elégít ki. A globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatások az egyenletből leginkább a technológiai tényezővel, ezen belül a fosszilis üzemanyagok mellőzésével foglalkoznak. A bőségre (egy főre jutó javakra) is irányult figyelem, amelynek célja, hogy csökkentse a fogyasztói étvágyat, különösen a fejlett országokban. A harmadik tényező, a népesség kérdése, továbbra is ellentmondásos, jóllehet általános az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a nagyobb népesség jobban megterheli a bolygót, bár nem egyenlő mértékben. Élete során mindenki használ erőforrásokat, és felelős bizonyos mennyiségű üvegházgáz-kibocsátásért, de ezek a hatások jelentősebbek olyasvalakinél, aki az Egyesült Államokban, mint aki például Üzbegisztánban vagy Ugandában él. A karbonlábnyom gyakori és közkedvelt téma. Az azonban, hogy hány láb hagy nyomot, már kevésbé, hiszen sokak szerint a családtervezést és a környezet állapotát összefüggésbe hozni kegyetlenség – malthusianista fölvetés, a lehető legrosszabb értelemben. Ám amikor a családtervezés az egészségügyi ellátásra és a nők kifejezett igényeinek kielégítésére összpontosít, a nők emancipációja, a nemek közötti egyenlőség és a jólét a cél, a bolygóra gyakorolt kedvező hatás csak mellékhatás.

A leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem | ClimeNews

A családtervezéshez való hozzáférés bővítése számos tényezőtől függ, különféle nehézségek akadályozhatják: a megfizethető és kulturálisan elfogadható fogamzásgátló alapellátástól a szexuális felvilágosításig; a távoli egészségügyi központoktól az egészségügyi dolgozók ellenséges beállítódásáig; a társadalmi és vallási normáktól a szexuális partner fogamzásgátlással kapcsolatos ellenállásáig. Világszerte jelenleg 5,3 milliárd dollár hiányzik ahhoz, hogy a reproduktív egészségügyi ellátáshoz a nők igényeik szerint férhessenek hozzá.

A családtervezéssel kapcsolatos sikertörténetek viszont lenyűgözők. Iránban az 1990-es évek elején vezettek be egy programot, amelyről azt tartják, hogy a történelem egyik legsikeresebb ilyen erőfeszítése volt. Önkéntes alapon működött, vallási vezetők bevonásával, a lakosság felvilágosításával és a fogamzásgátláshoz való ingyenes hozzáféréssel; eredményeként a termékenységi ráta egy évtized alatta  felére csökkent (5,6-ról 2,4-re). Bangladesben az átlagos születési arány az 1980-as évektől napjainkig hat gyermekről kettőre mérséklődött, a Matlab kórházban kialakított „háztól házig” projekt országos elterjedésének köszönhetően: női egészségügyi dolgozók egészségügyi alapellátást nyújtanak nőknek és gyerekeknek a saját otthonukban. Ezek és más sikertörténetek világítanak rá arra is, hogy a fogamzásgátlás biztosítása csak ritkán elegendő. A családtervezésben kiemelkedő szerepe van a társadalmi elfogadásnak, a rádióban és televízióban is sugárzott szappanoperákat például sok helyen arra használják, hogy változzon a „normális” vagy „helyénvaló” megítélése. (A Population Media Center kifejezetten ezzel foglalkozik.)

A leghatékonyabb klíma-, környezet- és természetvédelem | ClimeNews

Miután a családtervezésről több mint 25 éven át nem ejtett egy szót sem, az Éghajlatváltozási Kormányközi testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 2014-es jelentésében megemlíti a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és a népességnövekedést mint az üvegházhatású gázok koncentrációjának fontos tényezőjét. Egyre több a bizonyíték, hogy a családtervezés további előnye a növekvő ellenállóképesség – segít a közösségeknek és az országoknak abban, hogy alkalmazkodóbbak legyenek a globális felmelegedés okozta elkerülhetetlen változásokkal szemben. A nőkre ez is hatással van, hiszen a meglévő egyenlőtlenségek miatt aránytalanul többet szenvednek, amikor valamilyen katasztrófa – egészségügyi vagy természeti – bekövetkezik. Mégis, ez sok országban és intézményeben tabutémának számít, mélyen beágyazva abba a hitbe, hogy a népesség kérdése, vagy a csökkentésével kapcsolatos felvetések eredendően drákóiak, és sértik az emberi lét értékét. Pedig egy melegedő bolygón épp az ellenkezője igaz: az emberi élet tisztelete megkívánja, hogy mindenki számára biztosított legyen az élhető otthon. A családtervezésen keresztül megvalósul a nők és gyermekeik tisztelete, amely nem a kormányok népességszabályozásának központi akaratáról szól, és arról sem, hogy a hatósági szervek és aktivisták a gazdagabb országokban, ahol a legmagasabb a fejenkénti üvegházgáz-kibocsátás, megmondják a máshol élőknek, hogy ne szüljenek több gyereket. Lényegében a nők szabadságáról és lehetőségeiről, valamint az alapvető emberi jogokról szól. Jelenleg a családtervezési programok a nemzetközi fejlesztési támogatásoknak csupán 1%-át kapják. Ez a szám megduplázódhatna, ha a szegényebb országok is ugyanennyit tennének hozzá – ez egy olyan erkölcsi kérdés, amely éppenséggel jelentene is valamit a bolygó (és így az emberiség létfeltételei) számára.

Forrás: Drawdown – Paul Hawken | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – HÍREK
VSSZAFORDÍTHATÓ – HVG könyvek

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.