Hogyan szabaduljunk meg a fosszilis tüzelőanyagoktól?

Monica Araya - Hogyan szabaduljunk meg a fosszilis tüzelőanyagoktól? - ClimeNewsHogyan építünk fel egy társadalmat fosszilis tüzelőanyagok nélkül? Saját országát, Costa Ricát hozva példaként a pozitív környezetvédelmi és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos intézkedésekre, Monica Araya klíma-szószóló egy merész elképzelést vázol fel egy világról, amely minden szektorban a tiszta energia mellett kötelezi el magát.

Hogyan építünk fel egy társadalmat fosszilis tüzelőanyagok nélkül?

… Éppen itt az ideje, hogy leromboljuk azt a mítoszt, miszerint egy országnak választania kell fejlődés és környezetvédelem, megújuló források és életminőség között.

Tavaly 299 napon keresztül nem használtunk semmilyen fosszilis tüzelőt az elektromos áram előállításához.

A fosszilis tüzelőanyagok klímaváltozást okoznak. Ezt tudjuk, és azt is tudjuk, hogy milyen érzékenyek vagyunk a klímaváltozás hatásaira. Így egy fejlődő országként legnagyobb érdekünk az, hogy fosszilis tüzelők nélkül fejlődjünk, amelyek elsősorban az emberekre károsak. Mert miért folytatnánk az olajimportot a közlekedés számára, ha használhatunk elektromos áramot helyette?

Ez az az ország, ahol az elektromos áram a folyóink vizéből, a vulkánok hőjéből, szélturbinákból, napelemekből, biohulladékból jön. A fosszilis tüzelőktől megszabadulva leromboljuk a közlekedési rendszerünket azért, hogy az autóinkat, buszainkat és vonatainkat elektromos árammal hajthassuk piszkos energia helyett.

Forrás: TED – Monica Araya Climate advocate