JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A figyelmeztetés Csernobil

megoldas27 évvel ezelőtt a szovjetunióbeli, ma ukrajnai Csernobilban a helyi atomerőmű negyedik blokkjában robbanás történt, amely felszakította az épület tetejét és falait, s tűz keletkezett. Maga a reaktor is megsérült, majd radioaktív anyag került a levegőbe. Több mint kétszázan azonnal meghaltak, a becslések szerint három és fél millió ember szenvedett egészségkárosodást, köztük 1,5 millió kisgyermek.
.
(2000-ben a Greenpeace olyan naptárt adott ki, amelyben minden napra jut legalább egy atomipari baleset évfordulója.)

.
Ma aki bemegy dolgozni a nukleáris erőművünkbe Magyarországon, sokkal nagyobb a felelőssége mintsem gondolná, bármely területen is dolgozik ott. A biztonság mindenekelőtt, mert Ukrajna nagy ország és még is rengeteg közvetlen sérült volt. Itthon pedig 250 km sugarú körben él és dolgozik a nemzet háromnegyede!
.
Arról most nem írok, hogy mit gondolok a magyar atomerőmű bővítésének elvetemült gondolatáról…
.
De már kipróbált alternatív megoldások az atomenergia helyett: 100% energia a nap, szél, víz és a biomassza hasznosításából!

Németországban a parlament még 2002-ben előterjesztett egy energia forgatókönyvet, amely szerint 2050-ig az egész német energiaellátás megoldható a megújítható energiákkal. Ami Németországban lehetséges – olyan országban, amelynek kicsi a területe, nagy a népsűrűsége és energiaigénye – továbbá magas az életszínvonala, – az mindenhol megoldható. Az energiagazdaság mellesleg még azt is elismeri, hogy 2050-ig a megújítható energiákból világszerte több energiát lehet biztosítani, mint amennyi energiát jelenleg az emberiség felhasznál. A föld energiaszükségletét a naphő- és napáram berendezésekből, szélerőművekből, vízerőművekből és a biomassza hasznosítás különböző formáiból lehet fedezni. A világ energiaigényének növekedését korlátozni kell és ennek érdekében takarékos energiatechnikákat kell alkalmazni. Legfőképpen a szél és a szoláris világgazdaság gyors felépítése fontos lépés ahhoz, hogy elkerüljük a szűkös nyersanyagok, az olaj, gáz és urán megszerzéséért folytatott háborúkat.

Rampasek László