JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A problémáink gyökere

A problémáink gyökere - ClimeNews

A problémáink gyökere alapvetően az a mítosz, miszerint az embernek uralnia kell a természetet, hogy korlátlanul szaporodjon, mert az „jó” (és minden ostoba tradíció, ami ebből fakad, pl. erdőirtás, fogamzásgátló tabuja a segélyezésben).

Pedig könnyű belátni, hogy a korlátlan szaporodás elkerülhetetlenül az emberiség kipusztulását eredményezi. Emellett fontos szerepet játszik az a tévhit is, hogy „még mindig szűkösség van” (és minden társadalomellenes intézmény, ami ebből fakad, pl. profit, kamat, hitelpénzrendszer), és persze az, hogy „sohasem lehet bőséget teremteni, mert az igények végtelenek”. A legalapvetőbb javakból már rég bőség van (pl. élelmiszer, lakás), és csak az egyenlőtlenség, a reklámok, mentális problémák növelik az egyéni fogyasztást, valamint az a tévhit, hogy „a termékek és szolgáltatások boldoggá tesznek”. Ma már tudjuk, hogy a természet közelsége, és az egészséges, szeretetteljes emberi kapcsolatok tesznek boldoggá.

Sztella Nóra Kántor

A képen szereplő állítások forrásai:
[1] http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse
[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110725190044.htm