Hazánk is túlnépesedettnek számít

Sokan nem tudják, de a magas átlagfogyasztás miatt valójában hazánk is túlnépesedettnek számít, így túlélésünk szempontjából valójában örvendetes, hogy csökken a népesség.

Hazánk is túlnépesedettnek számít - ClimeNews

A lakosság ökológiai lábnyoma ugyanis az ország (biológiailag aktív) területének 130%-a, a világ lakosságának ökológiai lábnyoma pedig a Föld (biológiailag aktív) területének 160%-a.[1][2] Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi fogyasztási szint mellett csak kevesebb, mint 2/3-ad ennyi embert tudna eltartani mind az országunk, mind pedig a bolygó. Tehát vagy a fogyasztásnak, vagy a népességnek (vagy mindekettőnek) legalább addig csökkennie kellene, amíg újra 1 Magyarországnyi terület alá csökken az ökológiai lábnyomunk (és 1 Föld alá a globális ökológiai lábnyom). A nyugdíjasokat úgysem a fiatalok fogják eltartani, mert már most sem jut nekik munka, hát még 20 év múlva, amikor a munkák felét automatizálni lehet.[3] Az automatizálás miatt az alapjövedelem bevezetése elkerülhetetlen. A fogyasztás, és a lakosság növekedésének erőltetése pedig öncélú, önpusztító célok, mivel már rég túlléptük a rendelkezésre álló terület eltartóképességét, és most a tartalékokat éljük föl (lásd: talajpusztulás, vízszennyezés, légszennyezés, nyersanyagok fogyása, stb.).

A közhiedelemmel ellentétben a fogyasztás csökkenése nem feltétlenül jár együtt a jólét, azaz a társadalmi mutatók romlásával. Egy bizonyos szint fölött ugyanis (amit mi már rég elértünk) nem a GDP-től függ a jólét, hanem az egyenlőség mértékétől. Minél egyenlőtlenebb egy társadalom, annál rosszabbak a társadalmi mutatói, azaz a valódi jóléte.[4] A GDP csupán egy túlértékelt „proxi”, ami miatt szem elől tévesztjük a lényeget.

Megjegyzés: a tőke természetesen szolgálja legjobban a társadalom érdekét, ha azoknak a tulajdonában van, akiknek a szükségleteit kielégíti. Lásd: közösségi tulajdonú mezőgazdálkodás (pl. Herencsényi ökotársulás). Ahhoz pl. hogy életünk végéig bioélelmiszerekkel legyünk ellátva, jelenleg mindössze kb. 300.000 Ft befektetésre van szükség, és 6 hektár föld kb. 100 embert tud ellátni élelmiszerrel.[5][6] Ugyanez megvalósítható ipari javak esetén (lásd: non-profit közösségi vállalkozás), és ha a helyben termelt javak elosztására egy közösség kamatmentes helyi pénz használ, akkor a bankok szorításából is szabadulhat, és úgy érezhetik a lakók, hogy sokkal olcsóbb az élet, és hirtelen minden fontos dologra jut pénz (lásd: Soproni Kékfrank, Balatoni Korona, stb.).

Sztella Nóra Kántor

[1] http://www.footprintnetwork.org/content/ecological_footprint_nations/ecological_per_capita.html
[2] http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/world_footprint/
[3] http://bruegel.org/2014/07/chart-of-the-week-54-of-eu-jobs-at-risk-of-computerisation/
[4]

[5] http://tudatosvasarlo.hu/cikk/herencseny-otvenot-csalad-egy-lelkes-falu-es-egy-mintagazdasag
[6] http://www.elixironline.hu/egeszseg/herencsenyi_okotarsulas


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.