Hazánk is túlnépesedettnek számít

Sokan nem tudják, de a magas átlagfogyasztás miatt valójában hazánk is túlnépesedettnek számít, így túlélésünk szempontjából valójában örvendetes, hogy csökken a népesség.

Hazánk is túlnépesedettnek számít - ClimeNews

A lakosság ökológiai lábnyoma ugyanis az ország (biológiailag aktív) területének 130%-a, a világ lakosságának ökológiai lábnyoma pedig a Föld (biológiailag aktív) területének 160%-a.[1][2] Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi fogyasztási szint mellett csak kevesebb, mint 2/3-ad ennyi embert tudna eltartani mind az országunk, mind pedig a bolygó. Tehát vagy a fogyasztásnak, vagy a népességnek (vagy mindekettőnek) legalább addig csökkennie kellene, amíg újra 1 Magyarországnyi terület alá csökken az ökológiai lábnyomunk (és 1 Föld alá a globális ökológiai lábnyom). A nyugdíjasokat úgysem a fiatalok fogják eltartani, mert már most sem jut nekik munka, hát még 20 év múlva, amikor a munkák felét automatizálni lehet.[3] Az automatizálás miatt az alapjövedelem bevezetése elkerülhetetlen. A fogyasztás, és a lakosság növekedésének erőltetése pedig öncélú, önpusztító célok, mivel már rég túlléptük a rendelkezésre álló terület eltartóképességét, és most a tartalékokat éljük föl (lásd: talajpusztulás, vízszennyezés, légszennyezés, nyersanyagok fogyása, stb.).

A közhiedelemmel ellentétben a fogyasztás csökkenése nem feltétlenül jár együtt a jólét, azaz a társadalmi mutatók romlásával. Egy bizonyos szint fölött ugyanis (amit mi már rég elértünk) nem a GDP-től függ a jólét, hanem az egyenlőség mértékétől. Minél egyenlőtlenebb egy társadalom, annál rosszabbak a társadalmi mutatói, azaz a valódi jóléte.[4] A GDP csupán egy túlértékelt „proxi”, ami miatt szem elől tévesztjük a lényeget.

Megjegyzés: a tőke természetesen szolgálja legjobban a társadalom érdekét, ha azoknak a tulajdonában van, akiknek a szükségleteit kielégíti. Lásd: közösségi tulajdonú mezőgazdálkodás (pl. Herencsényi ökotársulás). Ahhoz pl. hogy életünk végéig bioélelmiszerekkel legyünk ellátva, jelenleg mindössze kb. 300.000 Ft befektetésre van szükség, és 6 hektár föld kb. 100 embert tud ellátni élelmiszerrel.[5][6] Ugyanez megvalósítható ipari javak esetén (lásd: non-profit közösségi vállalkozás), és ha a helyben termelt javak elosztására egy közösség kamatmentes helyi pénz használ, akkor a bankok szorításából is szabadulhat, és úgy érezhetik a lakók, hogy sokkal olcsóbb az élet, és hirtelen minden fontos dologra jut pénz (lásd: Soproni Kékfrank, Balatoni Korona, stb.).

Sztella Nóra Kántor

[1] http://www.footprintnetwork.org/content/ecological_footprint_nations/ecological_per_capita.html
[2] http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/world_footprint/
[3] http://bruegel.org/2014/07/chart-of-the-week-54-of-eu-jobs-at-risk-of-computerisation/
[4]

[5] http://tudatosvasarlo.hu/cikk/herencseny-otvenot-csalad-egy-lelkes-falu-es-egy-mintagazdasag
[6] http://www.elixironline.hu/egeszseg/herencsenyi_okotarsulas

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.