Üzemzavar volt az egyik ukrajnai nukleáris erőműben

Üzemzavar volt az egyik ukrajnai nukleáris erőműben - ClimeNewsVáratlan meghibásodás miatt automatikusan leállt a Magyarországtól 400 kilométerre üzemelő rivnei atomerőmű egyik energiablokkja.

A fehérorosz határ közelében fekvő nukleáris létesítmény négy blokkjának egyikét a tervezett karbantartási munkálatok végeztével akarták újraindítani, amikor az üzemzavar keletkezett.



Az Energoatom közlése szerint a 3. energiablokk turbógenerátorát nem sikerült szinkronba hozni az elektromos hálózattal, ezért üzembe lépett a reaktor vészleállító rendszere.

A reaktort az erőmű személyzetének sikerült stabilizálnia, így vészhelyzet nem állt elő. A létesítmény további három energiablokkja jelenleg 1 860 megawatt összteljesítménnyel üzemel. A térségben a háttérsugárzás a megengedett szint alatt van.

A tervek szerint az alapértékekre történt visszaállás után – a generátor hibáját elhárítva

– a karbantartáson átesett blokkot az éjjeli órákban újból megpróbálják beindítani. 

Forrás: RIA Novosztyi

Margóra: Az amerikai AES konszern érdekeltségébe tartozó erőművet csak ne próbálgassák visszaindítani, tőlünk nem messze. Vigyék haza az USA-ba és ott Arlingtonban, Washington mellett próbálgassák, hogy vajon elindul-e még és meddig üzemel majd beolvadás nélkül.  “A reaktort az erőmű személyzetének sikerült stabilizálnia, így vészhelyzet nem állt elő.” Józan ésszel, anélkül, hogy atomtudós lenne az ember – az idézet mondat ellentmondásos, mert egy reaktort vészhelyzet miatt kell stabilizálni, nem pedig fordítva! Röhejes és egyben nem igazán megnyugtató erről szóló híreket olvasni, de hát úgy tűnik, hogy a “Hülyeség kora” tényleg nem ért véget. Magyar vonatkozású információ, hogy az AES-nek volt 3 magyarországi erőmű érdekeltsége, de már nincs!

R.L.