Önkéntes Vásárlók Közel 4,5 milliárd dollárt Költenek…

Önkéntes Vásárlók Közel 4,5 milliárd dollárt Költenek Ellentételezésre, az Éghajlati Hatások Elleni Harc Érdekében

2015 Június 3 | Washington | Vállalatok, kormányok, és magánszemélyek kicsivel kevesebb mint 4,5 milliárd dollárt költöttek a védelemre és a tiszta energiára az elmúlt évtizedben, közel 1 milliárd karbon ellentételezés megvásárlása révén, közli az új jelentés, melyet az eheti Bonni nemzetközi klíma megbeszélések mellett tettek közzé.

A Forest Trends Ecosystem Marketplace jelentése, a “Ahead of the Curve: State of the Voluntary Carbon Markets 2015” (A Mezőny előtt: 2015-ös Önkéntes Karbon Piacok Állása), bebizonyítja, hogy az önkéntes kereslet a karbon ellentételezések iránt, mindegyik 1 tonna üvegház gáz csökkentést képvisel, melyek máshol történő kibocsátást kompenzálnak, a piacok relatívan kicsi méretei ellenére is hatalmas hatást kelt.

Az önkéntes piacok próbaterepként szolgáltak a világszerte megtalálható kötelező karbon árazási programok számára. Dél-Afrika, például, engedélyezni fogja azokat az ellentételezéseket, melyeket két közismert önkéntes karbon piaci standard alatt termelnek, miután az ország 2016-ban bevezeti a szén-dioxid adót. Az erdőgazdálkodási, ózonréteget lebontó anyagok, valamint a szén és állattenyésztési metán offszetálási projektek már jogosultak a kaliforniai fix összkvótás kereskedelmi programjára, melyek gyökerei visszanyúlnak az önkéntes piacokig.

Az elmúlt évtizedben hullámzó volt az önkéntes karbon ellentételezések árszabása. A globális átlagár 7,3$/tonna áron érte el a csúcsát 2008-ban, amikor úgy tűnt, hogy a lendület elősegíti az Egyesült Államokat bevezetni a nemzeti fix összkvótás kereskedelmi rendszert a kibocsátáscsökkentés érdekében. De az árak általánosan csökkenni kezdtek amint a szén-dioxid kereskedelmi jogszabályok megakadtak az amerikai szenátusban és a nemzetek nem tudták ratifikálni a Kiotói Jegyzőkönyv másik fázisát, minek eredményeként 2014-ben rekordmélypontra került 3,8$/tonna árral.

Az önkéntes karbon offszetálás számos formát ölthet, beleértve a veszélyeztetett esőerdők megmentését, tisztaégésű tűzhelyek szétosztását a fejlődő országokban, megújuló energia rendszerek telepítését, mangrovefák helyreállítását és az alacsony szén-dioxid kibocsátású rizsgyártás kultiválását. Évről évre változik a legkeresettebb projekttípus, melyet politikai jelzések és kereslet-kínálat fundamentumok irányítanak az Ecosystem Marketplace szerint, aki ezeket a tevékenységeket már 2007 óta követi figyelemmel. A szélenergia projektek vezették a toplistákat 2011 és 2012-ben a többi projekt típushoz képest relatív költséghatékonyságuk miatt, viszont azóta megelőzte őket a megelőzött erdőirtás (REDD) ellentételezések, melyek 2014-ben 25 millió tonnás rekordértékű kereskedelmet értek el.

Önkéntes Vásárlók Közel 4,5 milliárd dollárt Költenek... - ClimeNews

A jelentés szerint azon kevés országok kapták a legnagyobb mennyiségű önkéntes karbon ellentételezési projekt finanszírozást, melyek várhatóan kritikus szerepet fognak játszani a nemzetközi éghajlatváltozásról szóló tárgyalásokon. Az elmúlt évtizedben az egyesült Államok tapasztalta az önkéntes ellentételezési tranzakciók legnagyobb mennyiségét (136 millió tonnányi ellentételezés közel 700 millió dollár értékben), melyet Brazília követ (40 millió tonna 233 millió dollár értékben).

Az önkéntes karbon piacok szerepe elválaszthatatlanul kapcsolódik a globális éghajlatváltozásról szóló tárgyalásokkal, hiszen az elmúlt évtizedben a piacok által érzékelt fenti és lenti ciklusokat nagy részben a politikai jelzések, vagy azoknak a hiánya alakította. De az önkéntes vevők progresszív tevékenysége is információt szolgáltathat valamit alakíthatja a nemzetközi tárgyalásokat, ahogy ez nemzeti és szubnacionális szinten már látható volt, bizonyítja az Ecosystem Marketplace jelentése.

Az Ecosystem Marketplace, a Forest Trends non-profit szervezet kezdeményezése, vezető információforrásként szolgál a környezetvédelmi piacok és az ökoszisztéma szolgáltatásokért való befizetésekkel kapcsolatban. A nyilvánosan hozzáférhető információ forrásaink tartalmaznak éves jelentéseket, mennyiségi piackövetés, heti cikkek, napi hírek, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások érdekelt felei számára kialakított rövid hírek. Hisszük, hogy segíteni tudjuk az ökoszisztéma felé történő befizetéseket valamint a szennyezés csökkentésére szóló ösztönzéseket, hogy alapvető részévé váljanak a gazdasági és környezetvédelmi rendszereinknek, azáltal, hogy szilárd és megbízható információkat biztosítunk az árakról, szabályokról, tudományról, és egyéb piac szempontjából releváns kérdésekről, ezzel elősegítve, hogy az értéktelenből értékeset hozzunk létre.

Az Ecosystem Marketplace olyan szervezetektől részesül anyagi támogatásban mint a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség, Climate and Land Use Alliance (Éghajlati és Földhasználati szövetség), a John D. és Catherine T. MacArthur Alapítvány, World Bank Program on Forests (PROFOR) (Vilgábanki Program az Erdőkről).

A Forest Trends egy Washington központú nemzetközi, non-profit szervezet, aminek a küldetése, hogy megőrizze, helyreállítsa, és erősítse azon erdőket és a kapcsolatban álló természetes ökoszisztémákat, melyek életfenntartó folyamatokat biztosítanak, azáltal, hogy széles körű ökoszisztéma szolgáltatásokból és termékekből eredő ösztönzőket promotál. Legfőképpen, a Forest Trends katalizálni szeretné azon integrált karbon, víz, és biodiverzitás ösztönzők fejlesztését, melyek tényleges beszélgetés kimeneteleket, helyi közösségek számára előnyöket és a természetes forrásaink számára intézőket biztosít.

A Forest Trends stratégiai piaci és gazdaságpolitikai kérdéseket analizál, katalizálja a kapcsolatokat termelők, közösségek és befektetők között, valamint új pénzügyi eszközöket fejleszt ki annak érdekében, hogy segítse a piacok megőrzésért és emberekért való munkáját.

Köszönet a jelentés donorai, szponzorai és támogatói számára.

Fordította: Pál Tamás – OurOffset

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.