Professor Nicholas Stern: Tévedtem a klímaváltozással

Professor Nicholas Stern: Tévedtem a klímaváltozással kapcsolatban – sokkal, sokkal rosszabb a helyzet.

Nicholas Stern: 'I got it wrong on climate change – it's far, far worse' - Lord Stern now believes he should have been more ‘blunt’ about threat to economies from temperature rises.
Fotó: Sarah Lee for the Guardian

A 2006-ban kiadott Stern-jelentés az első közgazdasági szempontból megírt tanulmány, amely elemezte a klímaváltozást és annak lehetséges gazdasági hatásait. Ma már Stern nyíltan beszél a fokozott gazdasági veszélyekről, mivel a bolygó kevesebb szén-dioxidot nyel el és úton van az átlagos 4 C°-os hőmérsékleti emelkedés felé.

Lord Stern, a kormányzati megbízásból készült, klímaváltozásról szóló jelentés szerzője – amely azóta a politikusok és zöld mozgalmak kézikönyvévé vált – állítja, hogy alábecsülte a veszélyeket, határozottabbnak kellett volna lennie a ránk váró veszedelmekkel kapcsolatosan, melyek az emelkedő hőmérsékleti értékek miatt gazdaságunkat fenyegetik.

A 2012-es davosi Világgazdasági Fórumon Stern, aki ma már független képviselő, a következőket nyilatkozta:

Visszatekintve, alábecsültem a kockázatokat. A bolygó és a légkör úgy tűnik kevesebb szén-dioxidot nyel el, mint hittük, a kibocsátás pedig erőteljesen növekszik. Egyes hatások gyorsabban bekövetkeznek, mint gondoltuk.

Míg a 2006-os Stern-jelentés 75%-os bekövetkezési eséllyel jósolt 2-3 fokos globális emelkedést a hosszú távú hőmérsékleti értékekhez képest, ma már úgy hiszi jó úton vagyunk a 4 felé. Ha ismerte volna a helyzet lehetséges alakulását -mondja- „Úgy hiszem lehettem volna keményebb, sokkal határozottabb egy négy-öt fokos emelkedési kockázatot illetően.”

Állítja, néhány ország, köztük Kína is, kezdi megérteni a kockázatok komolyságát, de a kormányzatoknak erőteljesebben kellene cselekedniük, hogy elmozdítsák gazdaságukat a kevésbé energiaigényes, környezetbarát, fenntartható technológiák felé.

Akkora potenciális veszélyeknek vagyunk kitéve, hogy határozottan cselekednünk kell. Egy, vagy két golyóval akarunk orosz rulettet játszani? Sok ember számára ez már létkérdés.

Stern támogatja a brit éghajlatvédelmi törvényt, amely arra kényszeríti a kormányt, hogy csökkentse a szén-dioxid kibocsátást, ugyanakkor a gazdaságot zöldítő beruházásokról azt mondta, „ez egy nagyon izgalmas növekedési történet”. David Cameron, a brit miniszterelnök sokat tett a 2010-es választások előtt környezetvédelmi hitelességéért. Elutazott az Antarktiszra is, hogy hangsúlyozza elkötelezettségét a klímaváltozás elleni küzdelemben, ettől függetlenül az utóbbi időben a koalíció elkötelezettsége a zöld politika felé megkérdőjeleződött; miközben a kormánytisztséggel nem rendelkező kormánypárti képviselők szkeptikusak a szélenergia előnyeit illetően és a kancellár csökkenő lelkesedéssel tekint a brit palagáz kitermelésre.

Stern kommentárjai Jim Yong Kim, a Világbank új elnökének davosi nyilatkozata után érkeztek. Kim szigorúan figyelmeztetett arra, hogy ha beigazolódik az az állítás, miszerint az átlaghőmérséklet négy fokkal megemelkedik, akkor ez nagyon komoly konfliktusokat szülhet a természeti erőforrásokért folytatott harcokban. „Biztosra vehető az élelmiszerért és az ivóvízért folytatott harcok elterjedése” – nyilatkozta Kim, aki ígéretét tette, hogy elnöksége alatt prioritásként kezeli a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Kim azt mondta intézkedésekre van szükség, hogy létrejöjjön a szén-dioxid piac, megszűnjenek a fosszilis üzemanyag támogatások, valamint megvalósuljon a világ 100 nagyvárosának „zöldítése”, amely a globális kibocsátás 60-70%-ért felelős.

Hozzátette, hogy az államokbeli 2012-es aszály amely megemelte a búza és kukorica piaci árát, oda vezetett, hogy a világ szegényebb rétegei kevesebb táplálékhoz jutottak. Ez az első alkalom, hogy a bank elnöke azt mondta, a szélsőséges időjárás az ember által okozott klímaváltozásnak tulajdonítható.

Az emberek kezdenek rájönni az összefüggésekre. Ha elfelejtenék, én azért vagyok itt, hogy emlékeztessem őket. Meg kell találnunk gazdasági növekedésünk előmozdításának klímabarát módjait. A jó hír az, hogy úgy hisszük, léteznek.

Kim állítja, nincs megoldás a klímaváltozásra a magánszektor bevonása nélkül és arra kell ösztönözni a vállalkozásokat, hogy ragadják meg a lehetőséget a profitnövelésre: „Rengeteg pénz van az új, klímabarát technológiák kiépítésében és a klímaváltozás befolyásolásában.”

Forrás: www.guardian.co.uk
Fordította: Kump Edina, ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.