JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Riói egyezmény

1994. március 21-én életbe lépett a klímavédelemről szóló nemzetközi szerződés. A szerződés megkötése Rio de Janeiroban történt még 1992-ben. A Magyar aláírás 1992. jún. 13-án, megerősítése 1994. február 24-én majd ezt követően a hatályba lépés máj. 25-vel megtörtént.
Érdemes azon elgondolkoznunk, hogy majdnem két évtizeddel ezt követően hol is tartunk ezen a téren? Itt a szemünk előtt történik a klíma drasztikus megváltozása, mely sokak számára az elviselhetetlenség határát súrolja. A saját zsebünkre is megy az a sok kár, amit a klíma szélsőséges megváltozása okoz hónapról-hónapra. Vajon elegendő volt amit ezidáig tettek a kormányzatok, a vállalatok vezetői, döntéshozói és az életünk civil szereplői ezen a téren?
Egy rövid időre álljunk meg egy kicsit és gondolkozzunk el azon, hogy a klíma szennyezésének csökkentésére a tempó vajon megfelelő?
Igen mindenki tart a változásoktól, viszont a természet nem kérdezett meg senkit március 14-én, hogy a tavaszi időjárásunkba beleszólhat-e egy másik hatás is, mely igen jelentős szerepet játszott akkor: a nagy magasságokban kanyargó, és az egész északi féltekét körbefogó szélcsatorna, az un. jet-stream, vagy futóáramlásnak le szabad-e jönnie a Föld felszínére és ott néhol 160 km/h-val beleszólnia az utazók, a közútkezelők és a katasztrófavédelem megszokott dolgaiba.
Tehát a fenti kis eszmefuttatásommal csak azt akartam mondani, hogy a klímavédelmi szerződést annak idején nem véletlenül dolgozták ki és írták alá a nemzetek kormányai. Mert a tudósok már akkor ismerték a következményeket, mely most itt van a szemünk előtt és állíthatom, hogy ez még csak a “DEMÓ” volt.
Megoldásként itt van a karbon neutralizálás eszköze mindenki számára. Gondolkozzon rajta, vajon mit tehet e felismerés elterjesztése érdekében.

Rampasek László