JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Több mint egy tonna műanyag hulladék naponta a Földközi-tengerből!

Javier Goyeneche projektjét támogatják a spanyol halászok és több gyártócég, mely a fenntartható fejlődésre összpontosít és szó szerint hulladékból készít első osztályú ruházati termékeket!

Több mint egy tonna műanyag hulladék naponta a Földközi-tengerből! - ClimeNewsA halászok 4-5 évente cserélik a legjobb minőségű műanyag alapanyagokból készült halászhálójukat. A parton, a kikötőkben csak nagyon sok pénzért tudnák leadni ezeket az elhasznált hálókat. Sajnos sokan – annak ellenére, hogy tilos – még mindig a tengerben hagyják a sokszor kilométer hosszú szemetüket… Ugyan így vannak a nagy tengerjárók, ahonnan a tengerbe kerülnek a PET palackok sőt a strandokról is nagyon sok műanyagszemét kerül a vízbe.
.
Javier megtalálta a hangot a spanyol halászokkal, akikben támogatókra lelt az elképzelése, a saját jó hírük megőrzése végett behozzák neki a halászatkor lelt műanyagokat. További támogatói vannak már a műanyagszemét mint alapanyag feldolgozásának előkészítésében, sőt az így elkészült granulátumból már 3 cég gyárt fonalat a számára, melyből elsőosztályú ruházati termékeket gyártat. A fonalak színezését természetes alapanyagokkal végzi. Ezeket a termékeket 100%-ban újrahasznosított emblémával értékesíti már exportra is… Napi egy tonna műanyaghulladék – és csak a Földközi-tenger Spanyolországi vizeiből – kerül az emberekre ruházatként!

Hasonló elképzelést valósít meg Magyarországon a Réthy Fashion cég, mely elhasznált farmerokból készít csúcsminőségű divatruhákat! Ők is a begyűjtéstől az értékesítésig bezárólag a kezükben tartják az elképzelésüket.

Újabb bizonyíték, hogy képes az ember változni és üzletet is csinálhat úgy, hogy az a természetre káros folyamatokat megfordítja!

Rampasek László