JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

ZÖLDINNOVÁCIÓS TANANYAG KIDOLGOZÁSÁT CÉLZÓ PROJEKT

HAMAROSAN LEZÁRUL A ZÖLDINNOVÁCIÓS TANANYAG KIDOLGOZÁSÁT CÉLZÓ PROJEKT

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi Európai Uniós támogatású projekt a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínál a felsőoktatásban tanulók számára. a gyakorlati pilléreken álló modern, nemzetközi szinten versenyképes szakoktatási tananyag a hónap végén zárul.

ZÖLDINNOVÁCIÓS TANANYAG KIDOLGOZÁSÁT CÉLZÓ PROJEKTA projekt a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés témája mellett olyan előremutató, Bologna-konform oktatási anyagokat nyújt, amelyek a hulladékok és a belőlük készült melléktermékek termőföldön történő hasznosítására, illetve az energianövények és a biomassza termelésére és felhasználására készítenek fel. A „jövő mezőgazdaságát” leképező képzési rendszer nem csak az energiahatékonyságot és a talajtermékenység megóvását, hanem a kisebb ökológiai rendszerek létrehozását is igyekszik fókuszba helyezni.

A tananyag az alábbi témákban került kidolgozásra, angol nyelvű e-learning felületre alkalmazhatóan is:

  • A hulladékgazdálkodás alapjai
  • Élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok
  • Szennyvízkezelés
  • Biológiai hulladékkezelés
  • Melléktermékek, hulladékok és a belőlük készült termékek termőföldön történő hasznosítása
  • Energianövények, biomasszatermelés és felhasználás

A projekt megvalósítása során hatékony, interaktív tudáscsere vált lehetővé a gazdasági szereplőkkel és a szakmai szervezetekkel: a partnerek sorában a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségét, a Köztisztasági Egyesülést, valamint Magyar Minőségi Komposzt Társaságot találjuk. A projekt tagjai kifejezetten törekedtek arra, hogy kiaknázzák a mezőgazdaság és a környezetipar szinergiáit.

A projekt célja, hogy az elvégzett munka során olyan ismeretanyag jöjjön létre, amely a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt piacképes szaktudáshoz segít hozzá. A projekt alapjai gyakorlatorientált témakörök, amelyek igénylik a mérnöki menedzsment ismeretek beépítését. E témaköröket ismerő szakértők iránt mára valós munkaerő-piaci kereslet jelent meg.

Az ágazat növekvő munkaerő igényeit az Európai Uniós statisztikai becslések is alátámasztják: ha csak a hulladékgazdálkodási ágazatot nézzük, a 28 tagállamban a 2010-es 2 millióról, 2020-ra 2,5 milliónyira nőhet a betöltött munkahelyek száma.

A projekt keretében 2014 folyamán sor került egy németországi, egy lengyelországi valamint egy osztrák tanulmányútra is, amelyek célja a külföldön már régóta alkalmazott, ún. „jó gyakorlatok” („bestpractice”) elsajátítása és a magyar oktatási rendszerben való adaptálása volt.

Az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” című program 2013. április 14-én indult és 2015. június 30-ig tart. A projektet lezáró sajtónyilvános eseményre a konzorciumvezető Szent István Egyetem szarvasi kampuszán kerül sor.