A saját egészségünkkel fizetünk

A légszennyezettség napjainkra világszintű közegészségügyi problémává vált.

A saját egészségünkkel fizetünk | ClimeNews - Hírportál | GreenpeaceA Greenpeace által is jegyzett új tanulmány szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetése okozta légszennyezettség évente mintegy 4,5 millió ember halálához vezet. A légszennyezéshez legnagyobb mértékben hozzájáruló vállalatok, azaz a szén-, olaj- és autóipari cégek közben továbbra is profitot termelnek abból, amiért mi, emberek, a saját egészségünkkel fizetünk – és akkor még a Föld, a klímánk egyre romló állapotáról nem is beszéltünk. De van megoldás, és ez a közösségi összefogás erejében rejlik.

Azon kívül, hogy nagymértékben hozzájárulnak a rossz levegőhöz, amit belélegzünk, a fosszilis tüzelőanyagok égetése a klímaváltozás legfőbb okozója. Ennek ellenére a szén-, olaj- és autóipari cégek messze nem tesznek eleget a tiszta energiákra való átállás érdekében. De azok a kormányok és döntéshozók sem, akik szemet hunynak ezen vállalatok környezetromboló tevékenysége felett.

Az mindenesetre pozitívum, hogy világszerte nő azoknak az embereknek a száma, akik megoldásokat követelnek a politikai és gazdasági döntéshozóktól. A nagyvállalatok felelőtlen hozzáállása is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen kezdtek el összefogni és kiállni egy tisztább jövőért: ahol a levegő, amit belélegzünk, nem károsítja saját, gyermekeink és bolygónk egészségét. A fiatal svéd klímaaktivistát, Greta Thunberget idézve:

A változás ideje eljött, akár tetszik, akár nem.

Most pedig álljon itt három inspiráló példa arra, amikor a közösségi összefogás elhozta a változást és sikerre vitt egy-egy ügyet:

31 helyi lakos bírósághoz fordul a tiszta levegőért

A saját egészségünkkel fizetünk | ClimeNews - Hírportál | Fotó: Greenpeace

Megelégelve Jakarta folyamatosan magas légszennyezettségét, 2019 júliusában az indonéz főváros 31 lakosa egyszerűen beperelte az ország kormányát azért, mert nem tettek eleget a légszennyezettség enyhítése érdekében. A Koalíció a Tiszta Levegőért elnevezésű csoport érdemi cselekvést követelt a politikai döntéshozóktól a kormány ellen indított polgári perben.

Ennek eredményeképpen, 26 000 ember írta alá azt a petíciót, melyben arra kérik a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumot, hogy nemzeti szinten alkalmazzák az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezésre megállapított határértékeit.

Közben az indonéz Szoptatós Anyák Szövetsége szintén felszólalt, kifejezve aggályukat a szennyezett levegő gyermekek egészségét károsító hatása ellen. Országszerte orvosok is csatlakoztak az akcióhoz, azonnali megoldásokat sürgetve a légszennyezettség csökkentése érdekében. Jakarta kormányzója végül ígéretet tett arra, hogy a keresetben foglalt követelések nagy részét teljesíteni fogja.

Egy édesanya kezdeményezése nemzeti szintű mozgalommá válik

A saját egészségünkkel fizetünk | ClimeNews - Hírportál | Fotó: Greenpeace

A belgiumi Greenpeace-iroda elindított egy kezdeményezést, mely során 222 iskolánál vizsgálták a légszennyezettséget. Az erről készült jelentés világosan megmutatta, hogy a résztvevő iskolák kétharmadánál mennyire rossz a levegő minősége, így halaszthatatlan üggyé vált a légszennyezettség csökkentése ezeken a helyeken. A nemzeti televízió egy dokumentumfilmet is készített a kezdeményezésről, melyben felhívták a figyelmet a gyermekek toxikus légszennyezőknek való kitettségére. A filmben megjelent Annekatrien, egy édesanya, aki a gyerekei egészségéért aggódó szülőkkel együttműködve péntek reggelente elkezdte lezárni az iskola előtti utat.

Annekatrien más szülőket és iskolákat is meggyőzött arról, hogy csatlakozzanak az általa indított akcióhoz, melyből végül egy nemzeti mozgalom nőtte ki magát. Országszerte szülők gyűltek össze heti rendszerességgel, hogy a gyermekeik iskolái előtti utakat lezárják, és ezzel a közelgő választásokat kihasználva változást követeljenek. Az akció nyomán a légszennyezettség kérdésköre kiemelt szerepet kapott és zöld fordulatot hozott a helyi politikában. Az iskolák melletti utak lezárása a gépjárműforgalom elől népszerű helyi intézkedéssé vált az ország más városaiban is, ami csökkentette a légszennyezettséget.

Közösségi finanszírozással napelem kerül a kórházakra

A saját egészségünkkel fizetünk | ClimeNews - Hírportál | Fotó: Greenpeace

Emberek százai csatlakoztak ahhoz a közösségi finanszírozási kezdeményezéshez, melynek eredményeképpen Thaiföldön hét kórház tetejére szereltek napelemes rendszereket 2019-ben. A közösségi összefogásnak köszönhetően csökkent ezeknek a kórházaknak a mérgező, fosszilis energiaforrásoktól való függősége és persze az áramkiadásai is.

A légszennyezettség felszámolásáért egyéni szinten te is sokat tehetsz, például az alábbi lépésekkel:

  1. Írd alá a petíciót – Túl sok ember kénytelen mérgezett levegőt belélegezni, a légszennyezettség közegészségügyi problémává vált. Ez ellen közös kiállással, azonnali érdemi lépéseket követelve, és a szennyezők felelősségre vonásával tudunk fellépni. Első lépésként szorítsuk ki fővárosunk útjairól a régi szennyező járműveket.
  2. Lépj fel helyi szinten, szervezkedj a jó levegőért! A Greenpeace útmutatót állított össze, hogy mily módon lehet hatékonyan felhívni a döntéshozók figyelmét olyan problémákra, mint amilyen a légszennyezettség. Ehhez nyújthat segítséget eszköztárunk, melyet a Civil Rights Defenders nevű csoporttal együttműködésben állítottunk össze.

Forrás: Greenpeace

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.