JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Június 5 – Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja

Június 5 - Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja - ClimeNews - Forrás: NASA1968-ban az Apollo 8 misszióját követően közzétették az itt is látható, talán a Földről készült leghíresebb fotót. Ez a kép karácsony este készült és rámutatott arra, amit már a tudósok régóta sejtettek, hogy a Föld és annak atmoszférája mennyire sérülékeny. Ezt követően indultak el a környezetvédelmi programok világszerte, köztük az 1972 június 5-től 16-ig Stockholmban tartott, az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciája. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában Nemzetközi Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják, idén Angolában.

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Már akkor megfogalmazták az ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzéseket:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.

Az ENSZ közgyűlése a világnapot megalapító 1972-es határozatában már akkor sürgette a kormányokat és egyéb szervezeteket, hogy az alkalomhoz kapcsolódva egyrészt a helyi körülményekhez igazodó, nemzeti szintű eseményekkel, másrészt világméretű rendezvényekkel adjanak hangsúlyt a környezeti kérdésnek, segítsék elő a rögzített célok megvalósulását. Ezért egyrészt minden évben más ország ad otthont a világnaphoz kapcsolódó hivatalos konferenciáknak, de számos egyéb helyi vagy regionális aktivitás is kötődik ehhez a naphoz.

Június 5 - Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja - ClimeNewsSajnos 24 évvel a felismeréseket követően még mindig ott tartunk, hogy a légkörbe – az éghajlatválság legfontosabb tényeként – óránként 110 millió tonna hőtartó, globális felmelegedést okozó, szennyezést okádunk bele. A legkülönbözőbb módon és forrásokból büntetlenül. Sajnos a legnagyobb probléma 2016-ban, hogy az emberiség 85%-ban még mindig az energiát fosszilis üzemanyagok elégetéséből nyeri.

Június 5 - Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja - ClimeNews Június 5 - Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja - ClimeNews

Az a rengeteg szennyezőanyag ami jelenleg fenn van a légkörben az emberi tevékenység által, annyi HŐT fog meg 24 óránként, mint 400 ezer hirosimai atombomba energiája!

Június 5 - Nemzetközi Környezetvédelem Világnapja - ClimeNewsÉs ez elindított egy pokoljárást, amit ideje mindenkinek észrevenni. A januári volt a 371. hónap a sorban, ami melegebb volt mint a 20. századi átlag. Csak a szélsőséges időjárással kapcsolatos természeti katasztrófák miatt, minden héten a híradók segítségével végigmehetünk a Jelenések Könyvén. A klímamenekültek világszerte – mi csak migránsoknak ismerjük őket – problémákat szülnek, mert nem értjük globális szinten, hogy valójában mi történik.

Viszont jó hír, hogy képes az ember megváltozni. Többek között ezzel kapcsolatban, június 2-án találkozó volt a karbon semlegesített vállalatok vezetői és a téma iránt érdeklődők részére Budapesten a MagNet Közösségi Házban. A következő találkozójuk szintén a BOCS Alapítvánnyal közösen kerül megrendezésre szeptember 29-én, bővebben itt >> olvasható.

Remélem, már csak ha a fotókat végignézi a kedves olvasó, segíteni tudtam.

Rampasek László