Óriási klímatüntetés lesz pénteken Magyarországon

Újabb lendületet kapnak a klímaváltozás elleni harc fokozását célzó tüntetések, az eddigi adatok szerint pénteken 109 ország mintegy 1300 városában lesznek megmozdulások – derült ki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom hétfőn közzétett listájából.

Óriási klímatüntetés lesz pénteken Magyarországon | ClimeNews - Hírportál

Diákok százezrei vonulhatnak az utcákra szerte a világon az éghajlatváltozás feltartóztatásáért tartott tüntetéseken. A pénteken, tanítási időre szervezett megmozdulások vezetője ismét a svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg, aki Twitterén azt írta: “Mindenkit szívesen fogadunk. Mindenkire szükség van“.
Magyarországon nyolc városban tüntetnek majd

Hazánkban is hatalmas tüntetést szerveznek péntekre. Az egyetemistákból álló Fridays for Future Magyarország szerint az eddigi legnagyobb klímatüntetésen Budapest mellett nyolc vidéki városban (Miskolc, Szeged, Pécs, Tata, Karcag, Győr, Szekszárd, Debrecen) lesznek vonulások, sztrájkok.

Budapesten 11 órakor indul majd a menet a Deák térről a Kossuth téri tüntetésre. A szervezők szerint eddig több mint hétezer érdeklődő regisztrált, köztük nagyon sok középiskolás, sőt, általános iskolások is egyre többen jelzik csatlakozásukat (ehhez nekik szülői kikérőre van szükségük, ami az FFF Facebook-oldalán elérhető).

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára.

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért.

Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.

Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.



Magyarországon az alábbi városokban van május 24. péntekre hirdetett klímasztrájk:

Forrás: Euronews | MTI | FFF