Bhután – A Boldogság Királysága

Gyereknapon álljunk meg egy kicsit! Miközben nézzük gyermekeinket, – ahogy még boldogan játszanak, szaladgálnak a különböző gyereknapi rendezvényeken – gondolkozzunk el azon, hogy az élet értelmén, az élet továbbadásán túl ŐK majd amikorra felnőnek, valóban boldogok tudnak-e lenni abban a világban ahová felnőttként érkezni fognak? Sőt, amikor visszatekintenek azt gondolják-e, hogy valóban érdemes volt megszületni, boldogulni tudunk az örökségen a FÖLDÖN amit szüleink hagytak ránk és boldogok tudunk lenni. Követendő példaként ajánlom a cikkemet Bhutánról, és köszönet  a videó fordítójának.

Bhután - A Boldogság Királysága | ClimeNews - Hírportál

2009-ben ígéretet tettek a COP15 Klímacsúcson Koppenhágában, hogy karbonsemlegesek maradnak, de senki sem figyelt rájuk! Tavaly Decemberben a Párizsi COP21 Klímacsúcson megismételték ígéretüket, hogy mindenkor karbonsemlegesek maradnak és most már mindenki velük foglalkozott! Az volt a különbség Párizsban, hogy a kormányoknak megjött az eszük, felfogták az éghajlatváltozás valóságát!

Bhután - A Boldogság Királysága - ClimeNewsBhután, egy kis ország, ahol a Bruttó Nemzeti Boldogság (GNH) a fejlődés mérőszáma, és amely szén-dioxid semleges, sőt, szén-dioxid negatív egyedül az egész világon. Az oktatás ingyenes, az egészségügyi ellátás teljesen ingyenes. Az orvosi vizsgálat, az orvosi kezelés, a gyógyszerek: mindezeket az állam biztosítja. Fontos a gazdasági fejlődés a számukra, de az nem táplálkozhat az egyedülálló kultúrájuk vagy az ősi környezetük aláaknázásából. Az ősi természetet és az élővilágot elszántan védő, bámulatos kis ország, amelynek alig több mint 700 ezer lakosa van, területe fele akkora, mint Magyarországé, nemrégiben 108 ezer fát ültetett a herceg születésének ünnepléseként, pedig már így is az országuk 72%-át erdő borítja, amit az alkotmányuk is véd.

A videóban Tshering Tobgay, az ország miniszterelnöke beszél arról, hogy a vezetőik számára milyen fontos a környezetük megóvása, az országuk a világon az egyetlen, amely szén-dioxid semleges, sőt, szén-dioxid negatív. Emellett alapot hoztak létre annak érdekében, hogy az ősi szépségű hegyvidékes, erdős területeken megakadályozzák az orvvadászatot, a vadászatot, bányászatot, egyszóval a természet kizsákmányolását.

Nekünk van hová fejlődnünk az ő gondolkodásukhoz képest vagy visszafejlődnünk? Döntse el Ön. Mindenesetre példaértékű, hogy amiről a kormányok csak tervezgetnek és álmodoznak, háborúkat vívnak az utolsó kőolajlelőhelyekért, poklokat szabadítanak fel önös érdekből, addig Bhután megcsinálta azt amit soha nem rontott el. A rövid írásom végére tartogatok egy számomra fontos idézetet a videóból: “Felvilágosodott uralkodóink fáradhatatlanul dolgoznak országunk fejlesztésén, miközben gondosan egyensúlyt tartanak a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés a környezeti fenntarthatóság és a kultúra megőrzése között, mindezt felelős kormányzás keretében.” Márpedig, ha ezen a szemüvegen keresztül vizsgálnám meg, nagyon sok kormány ellen lehetne büntetőeljárást kezdeményezni azért, mert bizonyíthatóan nem tesznek eleget vagy nem cselekszenek hatékonyan a klímaváltozás feltartóztatásáért (ez már megtörtént), sőt a kormányok egymást jelenthetnék fel amiatt, hogy az erőforrásokat, sőt egymás erőforrásait idő előtt (nem megújuló módon), a jövő generáció lehetőségeit elvéve felhasználják.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.