JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Bhután – A Boldogság Királysága

Gyereknapon álljunk meg egy kicsit! Miközben nézzük gyermekeinket, – ahogy még boldogan játszanak, szaladgálnak a különböző gyereknapi rendezvényeken – gondolkozzunk el azon, hogy az élet értelmén, az élet továbbadásán túl ŐK majd amikorra felnőnek, valóban boldogok tudnak-e lenni abban a világban ahová felnőttként érkezni fognak? Sőt, amikor visszatekintenek azt gondolják-e, hogy valóban érdemes volt megszületni, boldogulni tudunk az örökségen a FÖLDÖN amit szüleink hagytak ránk és boldogok tudunk lenni. Követendő példaként ajánlom a cikkemet Bhutánról lentebb és köszönettel tartozom a videó fordítójának.

Bhután - A Boldogság Királysága - ClimeNews2009-ben ígéretet tettek a COP15 Klímacsúcson Koppenhágában, hogy karbon semlegesek maradnak, de senki sem figyelt rájuk! Tavaly Decemberben a Párizsi COP21 Klímacsúcson megismételték ígéretüket, hogy mindenkor karbon semlegesek maradnak és most már mindenki velük foglalkozott! Az volt a különbség Párizsban, hogy a kormányoknak megjött az eszük, felfogták az éghajlatváltozás valóságát!
Bhután - A Boldogság Királysága - ClimeNewsBhután, egy kis ország, ahol a Bruttó Nemzeti Boldogság (GNH) a fejlődés mérőszáma, és amely szén-dioxid semleges, sőt, szén-dioxid negatív egyedül az egész világon. Az oktatás ingyenes, az egészségügyi ellátás teljesen ingyenes. Az orvosi vizsgálat, az orvosi kezelés, a gyógyszerek: mindezeket az állam biztosítja. Fontos a gazdasági fejlődés a számukra, de az nem táplálkozhat az egyedülálló kultúrájuk vagy az ősi környezetük aláaknázásából. Az ősi természetet és az élővilágot elszántan védő, bámulatos kis ország, amelynek alig több mint 700 ezer lakosa van, területe fele akkora, mint Magyarországé, nemrégiben 108 ezer fát ültetett a herceg születésének ünnepléseként, pedig már így is az országuk 72%-át erdő borítja, amit az alkotmányuk is véd.
A videóban Tshering Tobgay, az ország miniszterelnöke beszél arról, hogy a vezetőik számára milyen fontos a környezetük megóvása, az országuk a világon az egyetlen, amely szén-dioxid semleges, sőt, szén-dioxid negatív. Emellett alapot hoztak létre annak érdekében, hogy az ősi szépségű hegyvidékes, erdős területeken megakadályozzák az orvvadászatot, a vadászatot, bányászatot, egyszóval a természet kizsákmányolását.

Nekünk van hová fejlődnünk az ő gondolkodásukhoz képest vagy visszafejlődnünk? Döntse el Ön. Mindenesetre példaértékű, hogy amiről a kormányok csak tervezgetnek és álmodoznak, háborúkat vívnak az utolsó kőolajlelőhelyekért, poklokat szabadítanak fel önös érdekből, addig Bhután megcsinálta azt amit soha nem rontott el. A rövid írásom végére tartogatok egy számomra fontos idézetet a videóból: “Felvilágosodott uralkodóink fáradhatatlanul dolgoznak országunk fejlesztésén, miközben gondosan egyensúlyt tartanak a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés a környezeti fenntarthatóság és a kultúra megőrzése között, mindezt felelős kormányzás keretében.” Márpedig, ha ezen a szemüvegen keresztül vizsgálnám meg, nagyon sok kormány ellen lehetne büntetőeljárást kezdeményezni azért, mert bizonyíthatóan nem tesznek eleget vagy nem cselekszenek hatékonyan a klímaváltozás feltartóztatásáért (ez már megtörtént), sőt a kormányok egymást jelenthetnék fel amiatt, hogy az erőforrásokat, sőt egymás erőforrásait idő előtt (nem megújuló módon), a jövő generáció lehetőségeit elvéve felhasználják.

Rampasek László