JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Kérdés, ki mennyire hülye?

Stephen Hawking szerint a hülyeség, a kapzsiság és a szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt a Földre. A világhírű asztrofizikus, Larry King tévéműsorában beszélt erről, illetve az aggasztó túlnépesedésről. Hawking azt mondta: láthatóan nem lettünk kevésbé kapzsik vagy hülyék. Évekkel ezelőtt még a szennyezés és a túlnépesedés miatt aggódott, de úgy látja, a helyzet azóta csak rosszabb lett.

Mennyire igaza van, mert ha nem lenne igaza, akkor nem kellene azonnal alapvető gazdasági működésbe drasztikusan belenyúlni, amit viszont nem tesz meg az ember tehát hülye és kapzsi is, mert a fő ok ez utóbbi. Ha átlépjük azt a bizonyos 2 fokos légköri felmelegedési értéket, úgynevezett visszacsatolási körfolyamatok lépnek működésbe az ökoszisztémában, billenési pontok, melyek után a klímaváltozás öngerjesztővé és irányíthatatlanná válik. És mindez egy pillanat alatt megy majd végbe rövidesen. Olyan alapvető változást okozhatunk, melyek teljesen ismeretlen területre vezetnek minket, ahol lövésünk sem lesz arról, hogy mit kellene majd csinálnunk. Sajnos a problémák halmazának növekedése nem egy lineáris amivel szemben állunk, sokkal inkább exponenciális jellegű. Már most három, óriási jelentőséggel bíró billenőpont szélén lavírozunk.

Kérdés, ki mennyire hülye? - ClimeNewsAz első a sarki jégsapka kiterjedtségének drámai csökkenése. Ez úgy működik, mint egy hatalmas tükör. A fehér fagyos terület visszaveri a napfényt a felszínről, így véd meg bennünket a felmelegedéstől. A jeges terület minél jobban olvad annál kisebb lesz, amitől még melegebb lesz a Föld, amitől még jobban olvad a jég, amitől tovább gyorsul a felmelegedés és így tovább… A késő nyári jégtakaró évente mintegy 7-8%-kal csökken a globális felmelegedés következtében, ami alapján az eddigieknél sokkal korábbra, 2020 nyarára várják az északi-sarki jégsapka elolvadását!

 

Kérdés, ki mennyire hülye? - ClimeNewsEgy másik példa a sarkköri metán. Tény, hogy iszonyatos mennyiségű fagyott metán található a tundra talajaiban. A metán huszonháromszor erősebb hatású üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A tundra felmelegedésének hatására ott metán szabadul fel, amitől exponenciálisan gyorsul a globális felmelegedés, amitől egyre több metán jut a légkörbe, ami ettől még tovább melegszik, amitől még több metán jut a levegőbe és a folyamatok már ki is csúsztak a kezünkből.

Kérdés, ki mennyire hülye? - ClimeNewsA harmadik ilyen billenőpont az óceánok savasodása. Ahogy az atmoszférában folyamatosan növekszik a szén-dioxid mennyisége, úgy kényszerülnek ebből egyre többet magukba nyelni az óceánok. Sok élőlény, mint például a plankton, elpusztul ebben a savasodó közegben. A plankton a tengeri táplálékpiramis alapja. Ha a plankton eltűnik, magával rántja az egész óceáni sőt szárazföldi ökoszisztémát is.
A főcímben a kérdés provokatív, – hátha így több emberhez eljut ez az információ -, de senki se mondja, hogy “kisember” és nem tud semmit csinálni. Otthon, a munkahelyen, bármilyen területen dolgozik is valaki vagy éppen politikus, energiát használ most is! Három egyszerű dolgot kell csinálni. Csökkenteni a saját energiafelhasználást, ami marad azt CO2 mínuszos projektek támogatásával kiváltani, elmondani és megtanítani másoknak, hogyan csinálta a szénlábnyom (CO2 kibocsátás) nullára csökkentését! Ne legyen naiv senki, erre nem sok idő lesz…

Rampasek László