Százezrek Hevernek Parlagon A Magyar Szántóföldeken

Bridgestone: jó traktorabronccsal évente akár 500 liter üzemanyagot is megtakaríthat egy gazda.

Százezrek Hevernek Parlagon A Magyar Szántóföldeken - ClimeNews

Egy átlagos, 100 hektár földterületet művelő agrárgazdaság évente átlagosan akár 500 liter üzemanyagot, vagyis közel 150.000 forintot is megtakaríthat a Bridgestone innovatív traktorabroncsainak használatával. A világ legnagyobb gumiabroncsgyártója többek között a repülőgép abroncsok gyártásában szerzett több évtizedes tapasztalatát is alkalmazta a mezőgazdasági gépek, traktorok gumiabroncsainak tervezése és gyártása során. Az így kifejlesztett abroncsok legfontosabb előnye, a gyorsabb munkavégzés és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett az, hogy a talajjal érintkező felületük akár 26 százalékkal is nagyobb, mint a hagyományos abroncsoknak; vagyis kevésbé tömörítik össze a talajt, így magasabb terméshozam érhető el velük.

A KSH 2014-es felmérése szerint Magyarország teljes területének 46%-át, azaz mintegy 4,3 millió HA területet szántóterületként hasznosítunk. A Gazdaságszerkezeti Összeírás korábbi adatai alapján hazánkban mintegy 491.000 vállalkozás és magánszemély folytat mezőgazdasági tevékenységet, és noha a magánszemélyek átlagosan csak néhány hektár földterülettel rendelkeznek, egy közepes méretű hazai agrárvállalkozás, illetve családi agrárvállalkozás átlagosan 100-120 hektár területen gazdálkodik.

Ki mint vet…

Légiközlekedésből a szántóföldekre

Százezrek Hevernek Parlagon A Magyar Szántóföldeken - ClimeNewsA Bridgestone, a világ legnagyobb gumiabroncs gyártójaként, minden olyan járműre gyárt gumiabroncsot, aminek kereke van, így portfóliójának részét képezik a mezőgazdasági gépekre; traktorokra, rakodógépekre és kombájnokra gyártott abroncsok is. Érdekesség, hogy új, VT-TRACTOR mezőgazdasági abroncsainak kialakítása során a Bridgestone felhasználta a repülőgép-abroncsok, a föld- és bánya munkagép abroncsok, a kamionabroncsok és az összkerék meghajtású járművek abroncsainak gyártásában szerzett több évtizedes tapasztalatát is. Ezek révén egy olyan, radiál szerkezetű abroncscsaládot fejlesztett ki, amely rugalmas oldalfal kialakításának, innovatív spirális bordáinak köszönhetően jobb kapaszkodóképességet biztosít a munkagépek számára, így kisebb üzemanyag-fogyasztás mellett is nagyobb vonóerő átadást tesz lehetővé.

A termesztett haszonnövény kultúrától függően, egy hektárnyi szántóföldet a gazdáknak minden évben átlagosan 6-8 alkalommal szükséges gépeikkel, leginkább traktoraikkal megművelniük. Az alapművelés, vagyis a szántás, a tárcsázás, a gyűrűhengerezés, a talajlazítás, a magágy előkészítés, a vetés, műtrágya-szórás, a permetezés, az aratás és cséplés eltérő mértékben ugyan, de mind üzemanyag-igényes műveletek.

A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2014-as adatai alapján egy közepes, 125 kW teljesítményű univerzális traktor üzemeltetési költségeivel számolva a termőterület megművelésének üzemanyag költsége, a művelés mélységétől és a terepviszonyoktól függően 20-30.000 forintot tesz ki. A magyar agrárgazdaságok átlagosnak számító, 100 hektáros üzemméretére vetítve ez azt jelenti, hogy egy agrárvállalkozásnak évente 2-3 millió forintot is üzemanyagra kell költenie.

Parlagon heverő százezrek

A traktorok és mezőgazdasági gépek abroncsaiban tehát jelentős üzemanyag- és költségmegtakarítási potenciál rejlik. A Bridgestone VT-TRACTOR abroncsokkal 50 hektáronként 36 liter gázolaj takarítható meg, ami az átlagos, 100 hektár üzemméretű magyar agrárgazdaságra vetítve, az adott terület évenkénti 6-8 alkalommal történő megművelésének üzemanyagigényével számolva, évente akár 420-560 liter üzemanyag-megtakarítást (vagyis a gázolaj átlagárával számolva évente 126.000-168.000 forint megtakarítást) eredményezhet.

„Amíg a jó minőség a személygépkocsi abroncsok esetében rövidebb féktávot, jó irányíthatóságot és élvezetesebb vezetést nyújt, addig ez a mezőgazdasági abroncsok tekintetében gyorsabb munkavégzést, alacsonyabb üzemanyag fogyasztást és magasabb terméshozamot jelent” – mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke. „A VT-TRACTOR prémium mezőgazdasági abroncs segítségével egy magyar gazda hektáronként akár 0,7 liter üzemanyagot* is megspórolhat és akár 40 százalékkal nagyobb terhet is elszállíthat járművével, mint a hasonló szabványos abroncsokkal” – tette hozzá a szakember.

Alacsonyabb légnyomás, magasabb terméshozam

Százezrek Hevernek Parlagon A Magyar Szántóföldeken - ClimeNewsA mezőgazdasági abroncsok egyik legfontosabb tulajdonsága az oldalfali rugalmasság. A hagyományos, 1,0 bar, illetve 1,2 bar nyomáson működő abroncsokkal szemben a Bridgestone VT-TRACTOR abroncsok alacsonyabb, akár 0,8 bar nyomáson is üzemeltethetők, ezáltal az abroncs akár 26%-kal is nagyobb felületen érintkezik a talajjal** és kevésbé tömöríti azt, így jobb lesz a talaj nedvességelnyelő és megtartó képessége, ami hozzájárul az adott terület terméshozamának növeléséhez.

A VT-TRACTOR terhelési kapacitása ráadásul független a traktor sebességétől, így nem szükséges az abroncsnyomáson változtatni, akár szántóföldön dolgozik, akár az országúton hajt a gazda. A szabványos abroncsokkal összehasonlítva ugyanazon az 50 km/h-s sebességen és 1,6 bar nyomáson a VT-TRACTOR abroncsok 40%-kal nagyobb terhet képesek szállítani, amely a gazdák számára – mivel kevesebb fordulót kell megtenniük az országúton – időt és pénzt takarít meg.

*A Bridgestone 2014 márciusában Bernburgban (Németország) végzett belső tesztjei alapján: méretek IF 600/70 R30 és IF 710/70 R42 (1,2 és 1,0 bar nyomáson), valamint VF 600/70 R30 és VF 710/70 R42 (1,0 és 0,8 bar nyomáson), egy húzótraktor és egy fékezőtraktor felhasználásával a terhelés szimulálására.

**A Bridgestone 2014 márciusában Bernburgban (Németország) végzett belső tesztjei alapján: méretek IF 600/70 R30 és IF 710/70 R42 (1,2 és 1,0 bar nyomáson), valamint VF 600/70 R30 és VF 710/70 R42 (1,0 és 0,8 bar nyomáson), a XSENSORTM abroncsnyomás képalkotó technológia felhasználásával.

Forrás: Boros Panna/Tóth Csaba Gábor Premier Kommunikációs Iroda

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.